marți, 7 mai, 2024

”Omul cu icoanele” de la Bacău, prezent la Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui

Distribuie:

Publicat:

La Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui se regăsește și ”Omul cu icoanele“, așa este cunoscut Rodion Stoian, un meșter popular din Bacău.

Acesta duce mai departe tradiția icoanelor sculptate în lemn. Însă, la Vaslui a venit și cu măști, cușme dacice, căciuli hazlii, cojoace, opinci și linguri cu motive populare în satul natal Răcătău, din județul Bacău.

”În luna august a anului 2015 am făcut prima icoană, după care au urmat realizarea de troițe și cruci. Sunt șase ani de când fac icoane și cinci ani de când fac opinci și căciuli. Numărul acestora îl știe numai Dumnezeu, căci eu am șters numărătoarea lor. Căciulile le fac după filmul «Amintiri din copilărie», așa cum aveau copiii odată când mergeau la colindat, respectiv căciula lui Păcală și a lui Tândală”, a spus Rodion Stoian.

Meșterul este asaltat de vizitatori, dornici să facă fotografii, mai ales că acesta se prezintă ca un adevărat dac, cu straie tradiționale și căciulă dacică, nelipsindu-i din mână ciomagul.

Evenimentul este organizat de Centrul Creației Populare Vaslui, instituție subordonată Consiliului Județean Vaslui, și Primăria municipiului Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img