Partidele de opoziţie din Cipru au cerut joi guvernului să explice modul în care rudele şi aliaţii liderului cambodgian au obţinut paşapoarte cipriote în baza unei investiţii secrete, în cadrul unei program de acordare a cetăţeniei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
O investigaţie efectuată de Reuters a dezvăluit că membri de familie şi aliaţi ai prim-ministrului Hun Sen au active în străinătate în valoare de zeci de milioane de dolari şi s-au folosit de averea lor pentru a cumpăra cetăţenie străină – o practică pe care Hun Sen a deplâns-o ca nefiind patriotică.
Ciprul a refuzat să comenteze cazuri individuale.
Într-o postare pe social media, parlamentara de opoziţie Irene Charalambides, care este de asemenea reprezentant special pentru combaterea corupţiei al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a declarat că aceste dezvăluiri au făcut din Cipru obiectul ridicolului internaţional.
Partidul ei, AKEL, a pus de asemenea sub semnul întrebării modul în care au putut fi acordate paşapoartele unor persoane "care probabil nu pot găsi Ciprul pe hartă".
"Unde se opreşte eliberarea de paşapoarte? Până când va trebui să ne cerem scuze la nivel internaţional? Uite că acum există un incendiu cu fum", a scris Charalambides pe Facebook.
"Ridiculizarea internaţională nu este acoperită de nicio justificare. Ministerul de Interne trebuie să răspundă", a adăugat ea.
Opt membri de familie sau aliaţi – inclusiv şeful poliţiei cambodgiene, o persoană-cheie în reprimarea disidenţei, şi ministrul de finanţe – au cerut şi primit cetăţenia cipriotă în 2016 şi 2017, arată raportul Reuters.
De la înfiinţarea programului de acordare a cetăţeniei în 2013 şi până în 2018, guvernul cipriot a aprobat 1.864 de cereri.
Comisia Europeană a avertizat, într-un raport în ianuarie, că aşa-numitele "paşapoarte de aur" ar putea ajuta grupurile de crimă organizată să se infiltreze în Europa şi să crească riscul de spălare a banilor, corupţiei şi evaziunii fiscale.
În timp ce autorităţile din Cipru afirmă că procesele lor sunt transparente, cine primeşte cetăţenia este protejat de legile privind datele personale.
După publicarea raportului asupra cambodgienilor, un purtător de cuvânt al guvernului cipriot a declarat că programul de acordare a cetăţeniei este "absolut credibil şi transparent", refuzând să discute cazuri individuale. El a mai spus că verificările din sistem au fost înăsprite în ultimii ani.
Informaţiile din raportul Reuters "vor fi luate serios în considerare", a mai declarat purtătorul de cuvânt guvernamental.
Verzii şi Mişcarea Alianţei Cetăţenilor, de multă vreme critice faţă de secretul ce înconjoară programul, au declarat : "Numai transparenţa ne poate scoate din gaura în care recentele guverne ne-au aruncat cu acest program".