duminică, 19 mai, 2024

Orban: PNL somează PSD să nu înainteze proiectul de lege referitor la Fondul Suveran de Investiții

Distribuie:

Publicat:

Partidul Național Liberal somează PSD să nu înainteze proiectul de lege referitor la Fondul Suveran de Investiții – “o megaescrocherie de proporții care va genera efecte extrem de grave în economia românească”, a declarat luni președintele PNL, Ludovic Orban.

“Somăm PSD să nu înainteze acest proiect de lege, să renunțe la acest pseudo fond suveran de investiții, care este o megaescrocherie, care va genera efecte extrem de grave în economia românească și care practic va priva cetățeanul român și statul român de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul statului. (…) Așa cum am anticipat, este o escrocherie de proporții, care este pusă la cale de partidul de guvernământ și care urmărește mai multe obiective. Unu: din cauză că au prăduit bugetul pe diferite cheltuieli care au cu totul și cu totul altă destinație decât investițiile publice, și aici, repet, pe primele șase luni avem minimum istoric în materie de investiții publice în ultimii 10 ani”, a afirmat Orban, la Parlament, unde s-a întâlnit cu deputații și senatorii liberali.

Potrivit acestuia, “PSD s-a gândit să susțină unele lucrări de investiții, pe care nu le fac din bugetul de stat și pe care nu au nici capacitatea de a le face în parteneriat public-privat prin intermediul acestui așa-zis Fond Suveran de Investiții”. “Obiectivele urmărite de PSD, după părerea mea, sunt foarte clare: să nu mai fie obligați să respecte rigorile legislației europene și românești a achizițiilor publice, să scoată din deficitul bugetar cheltuieli publice care ar trebui finanțate din bugetul de stat. Al treilea lucru pe care îl urmăresc este să prăduiască acțiunile majoritare de la principalele companii profitabile din România”, a susținut liderul PNL.

În opinia sa, “este evident” că pentru a putea obține finanțare pentru acest fond, “Guvernul va pune gaj pentru împrumuturi sau emisii de titluri de valoare acțiunile acestor societăți, investițiile fiind făcute în proiecte care nu vor genera profituri, astfel încât să se poată răscumpăra sau să se poată plăti către investitori banii care au fost băgați în titlurile de valoare emise de fond”.

“În mod clar, investitorii se vor îndrepta împotriva companiilor ale căror acțiuni deținute de stat sunt parte din acest Fond Suveran de Investiții. Rezultatele și consecințele vor fi catastrofale pentru companiile românești. Avem câteva companii care sunt profitabile — Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Hidroelectrica și așa mai departe. Toate aceste companii, prin Fondul Suveran de Investiții, vor fi extrem de negativ afectate în funcționarea lor, vor avea de suferit de pe urma mecanismului total netransparent și neclar în care vor fi administrate practic acțiunile la acest fond de investiții și, cu siguranță, statul va pierde acționariatul majoritar la aceste companii ca urmare a tranzacțiilor pe care le vor face cei care vor administra Fondul”, a mai susținut președintele PNL.

El s-a arătat “revoltat” față de discursul public al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și al premierului Mihai Tudose.

“Ceea ce se întâmplă de câteva luni bune cu discursul public al liderilor coaliției de guvernare este revoltător și reprezintă de fapt o dovadă clară că cei care conduc astăzi România nu vor să respecte standardele democratice care există la nivelul UE. (…) Atacurile sistematice împotriva companiilor cu capital străin, atacurile iresponsabile care sunt lansate de la cel mai înalt nivel al Guvernului, de la nivelul premierului, împotriva sistemului financiar-bancar, atacurile împotriva ambasadorilor principalelor state care sunt partenerele României în NATO și UE, atitudinile extrem de dure împotriva unor poziții care sunt poziții normale și firești care au fost lansate nu numai de ambasadori (…) sunt ignorate complet. Mai mult, actuala coaliție majoritară începe să aibă un discurs naționalist, gregar, antieuropean și care este împotriva a ceea ce înseamnă valorile democrației și valorile unei economii de piață. Unde vor să ducă România? Nu mai vor în UE? În NATO?”, a afirmat Orban.

sursa: agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img