Considerată una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante, păpădia este o plantă-medicament. Florile, rădăcinile şi frunzele sale sunt folosite în medicina tradiţională, îndeosebi pentru un ficat sănătos.
Remediu hepatic
Radăcina de păpădie conţine inulină, levulină şi taraxacină, o substanţă amară care restabileşte funcţiile ficatului. Numeroase studii arată că extractul de păpădie poate reduce grăsimea în exces stocată în ficat şi protejează împotriva stresului oxidativ din ţesutul hepatic. Pentru curăţarea ficatului de toxine, se ţine o cură de 90 de zile cu pulbere din rădăcină de păpădie. O mână de rădăcini uscate de păpădie se macină fin, cu râşniţa de cafea, după care se trece prin sită. Pulberea obţinută se păstrează în recipiente din sticlă, închise la culoarea. Se administrează o jumătate de linguriţă rasă de pulbere, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. Pudra se ţine sub limbă câteva secunde, după care se înghite cu apă.
O cură de 10 – 14 zile cu tije de păpădie proaspete, cu flori şi frunze, detoxifică ficatul.
Elixir pentru rinichi
Recoltate la primele ore ale zilei, frunzele de păpădie au puternice proprietăţi diuretice. Bogate în minerale şi vitamine, în special calciu şi vitaminele A, C, K şi B2 (riboflavină), acestea ajută rinichii să elimine deşeurile, sarea şi excesul de apă din organism la persoanele care se confruntă cu boli renale, celulită şi obezitate. Mica floare galbenă conţine potasiu, un important electrolit, înlocuindu-l astfel pe cel pierdut când creşte producţia de urină. Infuzia de păpădie este un excelent leac contra retenţiei de apă şi se obţine ţinând pe foc un vas în care ai pus 2 linguriţe de frunze uscate de păpădie şi 250 ml de apă (1 cană). După ce a dat în clocot, acoperă şi lasă amestecul la infuzat, 10 minute, apoi strecoară. Infuzia poate fi îndulcită cu miere sau zahăr brun. Se consumă câte 2 căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara înainte de culcare, 3 săptămâni.