sâmbătă, 4 mai, 2024

P.T.F. Albita si Sculeni : Documente de identitate romanesti false, depistate la controlul de frontiera

Distribuie:

Publicat:

In cursul acestui an, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi au descoperit la controlul de frontiera 59 carti de identitate cu insemnele autoritatilor romanesti ce s-au dovedit a fi false.

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in luna octombrie, cand politistii de frontiera au descoperit aproximativ 30 astfel de documente.

Cazurile au fost inregistrate la Albita si Sculeni, in baza unor analize de risc pe linia migratiei ilegale (prin frauda documentara), politistii de frontiera descoperind cartile de identitate romanesti false, care urmau sa fie folosite de catre cetateni din R. Moldova pentru a ocupa locuri de munca in strainatate.

Documentele false au fost depistate asupra unor cetateni din Republica Moldova, dar au fost inregistrate si cazuri in care au fost implicate persoane cu cetatenie romana, cu varste cuprinse intre 19 si 52 de ani.

Ca “modus operandi”, persoanele depistate la controlul de frontiera cu astfel de documente false au declarat ca le-au achizitionat de pe teritoriul Republicii Moldova, platind sume cuprinse intre 50 si 500 euro. Dupa achizitionarea cartilor de identitate false, cetatenii intentionau sa ajunga in state din Uniunea Europeana cu scopul de a-si gasi locuri de munca.

Pentru a nu fi depistate la controlul de frontiera, persoanele in cauza se legitimau cu documentele personale, valabile, iar cele false erau ascunse in borsete, portofele, in buzunarele hainelor cu care erau imbracate, dar si lipite pe corp, in incaltaminte, in husa unui telefon mobil si a unei tablete prinsa in plafon si folosita pentru a viziona filme pe timpul calatoriei.

In momentul depistarii persoanelor care au recurs la astfel de metode, politistii de frontiera le-au intocmit acte premergatoare pentru savarsirea infractiunilor comise: fals material in inscrisuri oficiale sau complicitate la savarsirea acestei infractiuni etc.

Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi va continua sa intreprinda masuri ferme, in zona de competenta, in vederea depistarii persoanelor ce uziteaza de documente false de calatorie si luarii masurilor legale ce se impun impotriva acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img