luni, 20 mai, 2024

Pandemia scoate la iveală specii rare – O specie ameninţată cu dispariţia a reapărut în Algeria

Distribuie:

Publicat:

Geneta (Genetta genetta), specie ameninţată cu dispariţia şi inclusă pe lista animalelor sălbatice protejate în Algeria, a reapărut într-o pădure din Oran (vestul ţării), probabil ca urmare a măsurilor de izolare asociate pandemiei de COVID-19, relatează marţi AFP care citează Direcţia Generală Forestieră (DGF).

"Nu am mai văzut-o de mult timp", a declarat Ilham Kerboua, responsabilă pentru faună şi floră în cadrul DGF, precizând că numărul acestor animale în mediul natural a rămas minim.

Geneta este un mamifer carnivor, nocturn, dificil de abordat. Din cauza blănii dese şi pătate şi a cozii aproape la fel de lungă ca şi corpul longilin este uneori confundată cu pisica.

''În general, carantina (din cauza epidemiei de coronavirus) a făcut ca biodiversitatea şi natura să-şi reintre puţin în drepturi. Fauna iubeşte liniştea'', a explicat Kerboua.

Aceasta este al treilea exemplu de specie pe cale de dispariţie care a reapărut în Algeria în ultimele luni.

Un exemplar de ghepard saharian, o felină care nu mai fusese văzută de zece ani, a fost observat în luna mai în parcul cultural Ahaggar, în regiunea Tamanrasset, în sudul extrem al Algeriei.

''Ghepardul este un caz special. El nu a dispărut niciodată, cu excepţia faptului că de ani de zile nu l-am văzut, dar am reuşit să-l filmăm cu camere de supraveghere'', a explicat Kerboua menţionând că au rămas ''foarte puţini'' gheparzi saharieni în mediul natural, habitatul acestora cuprinzând sudul Algeriei, Niger şi Mali.

Şi hiena dungată a reapărut în Tipaza, în nord-vestul Algeriei, acest animal, care se teme de oameni, fiind însă vânat din cauza superstiţiilor locale, notează AFP.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img