miercuri, 29 mai, 2024

Papa Francisc si cele 10 sfaturi pentru o VIATA FERICITA

Distribuie:

Publicat:

Papa Francisc recomanda inchiderea televizorului in timpul cinei pentru favorizarea dialogului intre membrii familiei, intr-unul dintre cele zece sfaturi pentru o viata mai fericita oferite intr-un interviu acordat saptamanalului argentinian Viva. Suveranul pontif sustine ca mentinerea televizorului deschis in timpul mesei impiedica membrii familiei sa comunice unii cu ceilalti. El le recomanda parintilor sa isi faca timp sa se joace cu copiii si sa se bucure de arta si cultura. “Consumerismul ne-a adus anxietate” si stres, adauga el, afirmand ca duminicile ar trebui sa fie sarbatori de familie. Printre alte sfaturi, Papa Francisc recomanda evitarea criticilor la adresa altora. De asemenea, Suveranul pontif le cere oamenilor sa fie deschisi si generosi cu ceilalti si sa nu faca prozelitism. Respectati credinta altora, indeamna papa, adaugand ca “Biserica creste prin atractie, nu prin prozelitism”.

Cele zece recomandari ale Papei Francisc

Traiti si lasati si pe altii sa traiasca. Toti ar trebui sa fim calauziti de acest principiu, sustine suveranul pontif, amintind de o zicala romana: Mergi inainte si lasa-i si pe altii sa faca la fel.

Fiti deschisi cu ceilalti. Oamenii trebuie sa fie generosi si deschisi catre semenii lor, deoarece, daca te inchizi in tine, risti sa devi egocentric.

Actionati cu calm in viata. Papa, care a predat liceenilor litearatura, a folosit o imagine dintr-un roman argentinian scris de Ricardo Guiraldes, in care protagonistul – gaucho Don Segundo Sombra – priveste retrospectiv modul in care si-a trait viata.

Un mod sanatos de petrecere a timpului liber. “Consumerismul ne+a adus anxietate”, sustine Papa, cerandu-le parintilor sa-si faca timp pentru a se juca cu copiii si sa inchida televizorul atunci cand stau la masa.

Duminica ar trebui sa fie sarbatoare. Muncitorii ar trebui sa aiba duminica libera pentru ca “duminica este dedicata familiei”, sustine Papa.

Fiti inovatori atunci cand creati locuri de munca demne pentru tineri. “Trebuie sa fim creativi cu cei tineri. Daca nu au nicio sansa, se vor apuca dee droguri” si vor deveni vulnerabili la suicid.

Respectati si ingrijiti natura. Degradarea mediului “este una din marile noastre provocari”, sustine Papa. “Cred ca exista o intrebare pe care nu ne-o punem: Nu cumva ne sinucidem atunci cand folosim intr-un mod atat de tiranic natura?”

Nu fiti rai. “Nevoia de a vorbi de rau pe altii demonstreaza lipsa respectului de sine. Este mai sanatos sa renunti la lucrurile rele.

Nu faceti prozelitism. Respectati credinta celorlalti. “Cel mai rau dintre toate este prozelitismul, care paralizeaza: Vorbesc cu tine pentru a te convinge. Nu! Fiecare om dialogheaza, incepand cu propria identitate. Biserica creste prin atractivitate, nu prin prozelitism”, sustine Papa.

Lucrati pentru pace. “Traim in vremuri cu multe razboaie, iar chemarea la pace trebuie sa se faca auzita. Pace, uneori, poate fi asimilata linistii, dar ea nu este niciodata linistita, este intotdeauna proactiva” si dinamica, mai spune suveranul Pontif, potrivit mediafax.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img