marți, 23 aprilie, 2024

Parlamentul libian a aprobat un guvern rival celui de la Tripoli

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul libian a aprobat marţi un nou guvern condus de fostul ministru de Interne Fathi Bashagha, sfidând cabinetul lui Abdelhamid Dbeibah de la Tripoli, care refuză să cedeze puterea, relatează AFP.

Într-un vot de natură să agraveze tensiunile dintre taberele rivale, Parlamentul a aprobat echipa lui Bashagha cu 92 de voturi din cei 101 deputaţi prezenţi, a anunţat preşedintele acestuia după o şedinţă în oraşul Tobruk (est).

Sesiunea, programată iniţial luni, a început cu citirea numelor membrilor guvernului – 29 de miniştri, trei vicepremieri şi 6 miniştri de stat – înainte de vot, potrivit Agerpres.ro.

Fiecare deputat a trebuit să răspundă cu ''încredere'' sau ''fără încredere'' atunci când i-a fost citit numele. Dar preşedintele Parlamentului, Aguila Saleh, şi-a declarat încrederea înainte ca toate numele să fie citite.

''Guvernul a câştigat încrederea parlamentului cu o majoritate de 92 de voturi din partea deputaţilor'', a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Abdallah Bliheq.

Deja afectată de diviziuni între instituţii concurente din Est şi Vest, Libia s-ar putea găsi din nou cu două guverne rivale, aşa cum a fost între 2014 şi 2020, în plin război civil.

Parlamentul libian l-a desemnat la 10 februarie pe Fathi Bashagha pentru a-l înlocui pe Abdulhamid al-Dbeibah în fruntea guvernului, în urma unui vot controversat care ar putea exacerba lupta pentru putere în Libia.

În aceste ultime săptămâni, Abdulhamid al-Dbeibah, care îşi are biroul în capitala Tripoli (vest), a precizat totuşi că nu va ceda puterea decât unui guvern rezultat în urma alegerilor şi a criticat intenţiile parlamentului.

Libia este angrenată într-o criză politică majoră după căderea regimului lui Muammar Gadhafi în 2011. După ani de conflict armat şi diviziuni între Est şi Vest, guvernul Dbeibah a fost pus pe picioare în urmă cu un an, sub egida ONU, pentru a asigura tranziţia până la scrutinul dublu prezidenţial şi parlamentar prevăzut iniţial pe 24 decembrie, dar care nu a mai avut loc.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img