sâmbătă, 25 mai, 2024

Partidele care vor forma noul guvern finlandez au acceptat sa creasca cheltuielile publice

Distribuie:

Publicat:

Cele cinci partide finlandeze în discuţii pentru a forma un nou guvern sunt de acord să crească cheltuielile publice cu 1,2 miliarde de euro pe parcursul a patru ani, a anunţat viitorul posibil prim-ministru Antti Rinne marţi în faţa reporterilor, citat de Reuters, potrivit agerpres.ro.

Social-democraţii lui Rinne şi patru partide mai mici sunt în discuţii de la alegerile generale din 14 aprilie pentru a conveni asupra unui program comun pentru planificata lor coaliţie.

Social-democraţii au câştigat alegerile cu promisiuni să păstreze statutul de bunăstare generală a Finlandei după ce guvernul anterior de centru-dreapta a impus măsuri de austeritate.

Rinne a confirmat o informaţie din cotidianul Helsingin Sanomat că partidele din coaliţie planifică să crească cheltuielile publice permanente cu 1,2 miliarde de euro (1,34 miliarde dolari) în cei patru ani de mandat al guvernului.

"În condiţii de creştere economică normală, nu vom suporta mai multă datorie", a spus Rinne, adăugând că el se referă la o creştere a PIB-ului de aproximativ 2%.

Produsul Intern Brut al Finlandei a crescut cu 2,3% anul trecut însă ultimele previziuni pentru acest an variază între 1,5% şi 1,9%.

Rinne a adăugat că măsurile coaliţiei vizând forţa de muncă ar crea 60.000 de noi locuri de muncă, necesare pentru ca guvernul să-şi atingă obiectivul privind o rată de ocupare a forţei de muncă de 75%, de la 72,4% în aprilie.

Rinne a mai declarat reporterilor că cele cinci partide ar putea să-şi încheie discuţiile de coaliţie până miercuri seară, dar nu a spus când va fi anunţat programul lor de guvernare.

"Dacă totul merge bine, mâine vom începe să discutăm despre componenţa guvernului, miniştrii săi şi aşa mai departe (…). Noul guvern ar putea fi nominalizat spre sfârşitul săptămânii viitoare", a afirmat Rinne.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img