joi, 22 februarie, 2024

Paszkany recunoaste ca Radu Mazare a cerut un milion de euro

Distribuie:

Publicat:

Omul de afaceri Arpad Paszkany a recunoscut la DNA ca primarul Radu Mazare a cerut un milion de euro, prin intermediul lui Sorin Strutinsky, in schimbul eliberarii documentatiilor de urbanism necesare construirii unui mall in Constanta.

Detalii despre acest caz apar in motivarea deciziei prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins pe 18 martie cererea DNA de arestare preventiva a lui Radu Mazare si Sorin Strutinsky, pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Astfel, in sala de judecata, procurorul de sedinta a declarat ca Radu Mazare a primit, in perioada 2006-2009, de la reprezentantii societatii Tripont Invest SRL, circa un milion de euro, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor necesare construirii unui mall in Constanta.

Mita ar fi fost luata sub forma unor contracte fictive de publicitate incheiate intre Soti Cable Neptun SRL (firma controlata de Sorin Strutinsky) si societatea Tripont Invest SRL, iar de la Soti banii ar fi ajuns la Radu Mazare.

Un martor cu identitate protejata, numit Fodor Zoltan, a declarat ca Radu Mazare a cerut un milion de euro de la reprezentantii Tripont Invest SRL, informatia fiind confirmata si de alte persoane, printre care se afla si Arpad Paszkany.

“Toate aceste informatii sunt confirmate si de Arpad Paszkany, unul dintre investitorii mall-ului, de Ciorca Vasile, administratorul de la Tripont Invest SRL, mana dreapta a acestuia, de Pocola Adrian George, seful de proiect, de Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, toate aceste persoane aratand ca inculpatul Mazare Radu Stefan a solicitat aceasta suma prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel, iar banii urmau a fi dati prin incheierea contractelor fictive de publicitate. Aceste contracte au fost intocmite in momente cheie emiterii documentatiilor de urbanism, iar prelungirea autorizatiei de construire a fost facuta chiar inainte de a fi formulata o cerere in acest sens, fapte care rezulta din cronologia datelor”, se arata in motivarea instantei.

In declaratia data ca martor de Arpad Paszkany pe data de 17 februarie 2015, acesta a spus urmatoarele: “Este adevarat ca Ciorca Vasile Florin mi-a transmis ca, pentru obtinerea la timp a autorizatiilor, avizelor si a altor documente emise de Primaria Constanta, trebuie sa incheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, in valoare de un milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru si am transmis acest acord al meu lui Ciorca Vasile Florin (…) In continuare, stiu ca Ciorca Vasile Florin a luat legatura cu cabinetul de avocatura care s-a ocupat de redactarea contractului. Arat ca, urmare a acestui fapt, nu am avut intarzieri in obtinerea autorizatiilor de constructie. Cred ca, daca nu ar fi fost incheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizatiilor, avizelor, certificatelor de constructie de catre Primaria Constanta, spre exemplu prin intarzierea emiterii lor”.

Si Vasile Ciorca a recunoscut la DNA ca Radu Mazare a cerut bani in schimbul autorizatiilor de urbanism: “Dupa achizitionarea terenurilor, am avut o discutie tehnica cu Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, referitoare la ce trebuie sa facem ca sa scoatem un certificat de urbanism si, ulterior, autorizatia de constructie pentru construirea mall-ului. Ulterior, Felix Arsene mi-a spus ca, pentru aceste demersuri, respectiv emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, trebuie incheiat un contract de publicitate cu firma SC Soti Cable Neptun, in valoare de un milion de euro. I-am spus ca voi transmite acest lucru la Cluj domnului Paszkany, care si-a dat acordul in acest sens. Ulterior, eu i-am spus decizia luata de dl. Arpad Paszkany avocatului Sorin Alazaroaie, pentru ca acesta sa ia legatura cu Felix Arsene si sa se ocupe de redactarea contractului. (…) Mi-a fost adus la cunostinta azi, de catre procuror, ca in final, nu a fost semnat contractul care prevedea pretul de un milion de euro, ci un alt contract, cu pretul in lei, insa eu nu stiam acest lucru. Singurul contract de care am stiut a fost draft-ul contractului de un milion de euro. Arat ca Felix Arsene nu mi-a spus a cui este firma SC Soti Cable Neptun. Eu am dedus, la vremea respectiva, ca este firma primarului Radu Stefan Mazare, fie direct, fie prin intermediari. Toate certificatele de urbanism si autorizatiile de construire au fost eliberate relativ repede”.

La dosar exista si convorbiri interceptate in baza unui mandat de siguranta nationala declasificat, purtate intre Vasile Ciorca si Arpad Paszkany, la data de 12 iulie 2007, din continutul carora nu rezulta nimic, in mod concret, dialog urmat de un sms trimis de Ciorca cu textul: “…Dollar baby (filmul), dar in ce se practica”, despre care procurorul presupune ca se face referire la titlul filmului “Million Dollar Baby”, transmitand astfel ca valoarea mitei este de un milion, dar nu in dolari, ci in euro (in ce se practica).

Ulterior, dupa doua zile, in data de 14 iulie 2007, Arpad Paszkany are o discutie cu “George”, procurorul presupune ca acesta din urma ar fi imputernicitul Tripont Invest la predarea amplasamentului pentru mall-ul din Constanta, din cuprinsul careia rezulta ca Arpad Paszkany comunica interlocutorului sau: “Nu atat cat trebuie platit, ca si ala-i mult, ci faptul ca chestia asta s-o platit deja o data”. Procurorul presupune ca se face referire la faptul ca deja fusesera incheiate doua contracte de publicitate cu societatea Soti Cable Neptun.

“Arpad Paszkany: La cine, la cine te referi ca abordat direct?

George: Ala, fasole (procurorul presupune ca se face referire la inculpatul Mazare Radu Stefan) (…) Ca nu imi dau seama cat ii din povestile, cat s-o fi ofuscat ca nu-i bagat in seama, cat ii smecherie de Dobrogea, habar nu am (…) Deci probabil ca nu el o generat-o (…)”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img