Pe cine ajuta pastilele de lemn dulce

0
61

Pastilele care contin radacina de lemn-dulce reduc bufeurile cauzate de menopauza cu pana la 80% si, in plus, intaresc oasele. Aceste pilule produc rezultate considerabile daca sunt luate de femei care sunt aproape de menopauza sau la care menopauza a inceput deja. Efectele pastilelor se datoreaza faptului ca lemnul-dulce contine niste substante similare estrogenului.

Pilulele de lemn-dulce ar putea deveni astfel o alternativa eficienta la tratamentele traditionale bazate pe estrogen, fara sa aiba efectele secundare pe care le provoaca estrogenul (greata, varsaturi, ameteli, crampe). Imbunatatirile apar, ce-i drept, mai greu, dureaza pana la 8 luni (timp in care trebuie sa iei zilnic o astfel de pilula) ca sa simti cu adevarat efectele pastilelor de lemn-dulce, dar dupa aceasta perioada, rezultatele sunt foarte bune.  Trebuie sa tineti cont ca bomboanele cu lemn-dulce nu sunt eficiente in tratarea simptomelor menopauzei, ci doar suplimentele concentrate.

Marea problema la acest capitol e reprezentata de faptul ca extractele de liquiritia se gasesc in cantitati foarte variate in produsele aflate pe piata, fie ca este vorba de bomboane sau de bauturi, suplimente sau extracte. In 1991, in Uniunea Europeana s-a propus ca doza maxima de ingestie de glicirizina pe o zi sa fie de 100 mg (echivalentul a 60-70 g de liquiritia). In aprilie 2003, Scientific Committee on Food (Comitetul {tiintific pentru alimentatie) al Comisiei Europene a confirmat aceasta limita. Cu toate acestea, comitetul este de parere ca nu se poate face o afirmatie clara asupra nivelurilor sigure de acid glicirizic, deoarece studiile de toxicitate umana sunt foarte limitate. 

Hiperconsumul de liquiritia poate fi suspectat la pacienti cu hipopotasemie si slabiciune musculara idiopatice. Anamneza dietetica poate depista ingestia in exces de lemn-dulce. Examenele de laborator pun in evidenta hipopotasemie si alcaloza metabolica. Creatin fosfokinaza este crescuta in cazurile cu rabdomioliza cauzata de hiperpotasemie, eventual complicata cu necroza tubulara acuta. Inhibarea enzimei 11-ß-HSD determina inhibitia transformarii cortizolului in cortizon, raportul celor doua forme in sangele periferic fiind foarte mare. In plus, hipertensiunea indusa de liquiritia se insoteste de hipo-reninemie si hipo-aldosteronemie, aspecte care sunt absente in hiperaldosteronismul primar sau secundar.