vineri, 1 martie, 2024

Perchezitii DIICOT la persoane banuite de evaziune fiscala.Prejudiciul este de peste 8,5 milioane lei

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DIICOT Vaslui impreuna cu ofiteri de politie judiciara din Iasi, Vaslui, Bacau, Galati, Bucuresti, Brasov si Covasna au efectuat, joi, 54 perchezitii domiciliare si la sediile unor societati comerciale, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari specializate in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala.

La  data de 12 martie a.c., politistii Serviciului  de Combatere a Criminalitatii Organizate Vaslui, cu sprijinul politistilor specializati in combaterea criminalitatii organizate din Iasi, Bacau, Galati, Bucuresti, Brasov si Covasna, impreuna cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, au efectuat 54 de perchezitii la membrii unui grup infractional organizat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2012 – 2015, liderii gruparii ar fi infiintat societati comerciale pe numele lor sau ar fi identificat persoane cu posibilitati financiare reduse care, in schimbul unor  sume de bani modice, ar fi infiintat sau preluat firme.

Ulterior, membrii gruparii ar fi identificat clienti, respectiv administratori de societati comerciale care, pentru a plati catre bugetul de stat sume de bani cu  mult  reduse fata de cele reale, doreau sa intre in posesia facturilor fiscale fictive emise de societatile de tip fantoma, pentru a le introduce in situatia financiar-contabila.

De asemenea, beneficiarii facturilor fictive sunt banuiti ca ar fi intentionat sa-si insuseasca bani din societatile pe care le administrau si ar fi apelat la liderii gruparii pentru a le emite documente financiar-contabile care sa ateste o achizitie de bunuri, produse sau servicii.

In baza acestor documente fictive, beneficiarii ar fi virat sumele de bani inscrise pe facturile fiscale in conturile bancare deschise in numele societatilor controlate de liderii gruparii, dupa care ar fi intrat in posesia acestora in numerar, platind un comision de 10% din valoarea sumei inscrisa pe factura fiscala fictiva.
 
In urma perchezitiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operatiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale si 27 de hard-diskuri.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este de 8.500.000 de lei.

La sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui vor fi conduse, in vederea audierii, 35 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale – Inspectoratul General al Politiei Romane  si Departamentul de Informatii si Protectie Interna.

Actiunea a fost realizata cu sprijinul jandarmilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img