luni, 15 aprilie, 2024

Personalul medical iese in strada

Distribuie:

Publicat:

Sindicalistii Federatiei Sanitas se pregatesc de proteste si de un miting de amploare pe 19 octombrie. Motivul? – Acestia sunt nemultumiti de limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite si de propunerea referitoare la transferarea contributiilor de la angajator la angajat.

“Consiliul National al Federatiei SANITAS a hotarat cateva miscari de protest în luna octombrie. Vom începe cu strangerea de semnaturi pentru o posibila greva, dar pana atunci vom încerca cateva pichetari la sediul ministerelor Finantelor, Sanatatii si Muncii, în saptamana 2-6 octombrie. Vrem sa organizam un mare miting în data de 19 octombrie, unde estimam sa avem în jur de 15-20.000 de participanti”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Federatiei sindicale SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu.

Liderul sindical sustine ca a decis pichetarea ministerelor din doua-trei motive importante, care au “un impact devastator în sistemul de sanatate si asistenta sociala”.

“În principal sunt doua-trei motive, dar foarte importante, care au impact devastator în sistemul de sanatate si asistenta sociala. Lista este însa foarte lunga. Cele doua-trei importante sunt limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite, iar asa cum am spus înca din luna mai, cand înca nu se publicase în Monitorul Oficial, Legea salarizarii, care duce clar la scaderi de venituri în sanatate, pentru ca spitalele mari nu se vor putea închide pe acest 30%, ordonatorul principal de credite fiind Ministerul Sanatatii.

Suntem pe primul loc in UE la numarul de morti care puteau fi evitate, daca am fi avut un sistem mai performant de sanatate

De asemenea, tichetele de masa vor disparea de la 1 ianuarie, chiar daca se spune ca de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea norma de hrana. Oamenii nu pot trai cu promisiunea ca între ianuarie si decembrie anul viitor nu vor lua nimic. . Al treilea motiv este posibila trece a contributiilor de la angajator la angajat. Aceasta, dupa calculul nostru, pentru fiecare categorie profesionala în parte va duce la scaderi de venituri”, a explicat Husanu, potrivit stiripesurse.ro.

Care sunt nemultumirile medicilor
De asemenea, în ceea ce priveste voucherele de vacanta, liderul sindical a precizat ca singura unitate sanitara din Bucuresti care le poate acorda este Spitalul Coltea, deoarece tichetele sunt incluse în bugetul unitatii.

Husanu a mai precizat ca nemultumirile sindicalistilor din sanatate vizeaza si proiectul legislativ prin care se încearca scoaterea sindicatelor în afara Consiliilor de Administratie si lipsa unui contract colectiv de munca.

“Suntem nemultumiti si de faptul ca nu avem contract colectiv de munca, iar ministrul Sanatatii nu ne baga în seama, ca e mai mult plecat si nu îsi gaseste timp. Domnul ministru Bodog a recunoscut ca nu pot fi acordate sporurile pe specialitati, desi primul ministru, ieri, într-o sedinta cu reprezentantii confederatiilor sindicale, a spus ca nu stia despre acest lucru. Se pare ca nu exista comunicare între ministrul Sanatatii si premier”, a adaugat presedintele SANITAS Bucuresti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img