Pesta porcina africana la porcii domestici din localitatea vasluiana Satu Nou, comuna Muntenii de Sus

0
47

  În data de 28.04.2022, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a confirmat prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localitații Satu Nou, din comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui.

După confirmarea diagnosticului, au fost întreprinse urmatoarele măsuri:

–      La solicitarea DSVSA Vaslui , Prefectul Daniel-Garincha ONOFREI a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în confirmare la porcii domestici.<!–[if mso & !supportInlineShapes & supportFields]> SHAPE  * MERGEFORMAT

<![endif]–>

     Facem apel din nou, pe acestă cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul  tricineloscopic  al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

         Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu  Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

           Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

         Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. 

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.