Peste 70% dintre romani sunt de acord ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice

0
49

Peste 70% dintre romani sunt de acord ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice, inclusiv in baruri si cafenele, potrivit sondajului „Inscop-Adevarul: Fumatul si Legea antifumat”.

Conform aceluiasi sondaj prezentat intr-un comunicat remis AGERPRES, 29,5% dintre romani se declara fumatori, in timp ce procentul nefumatorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenti au declarat ca nu stiu sau nu raspund.

Legea impotriva fumatului in spatii publice se bucura de aprobarea a peste doua treimi din populatie. Astfel, 70,3% dintre romani sunt de acord ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice, inclusiv in baruri si cafenele, in timp ce 28,7% nu sunt de acord cu aceasta masura. Totodata, procentul nonraspunsurilor (1%) este si in cazul acestei intrebari foarte scazut, semn ca dezbaterile intense generate de legea impotriva fumatului au condus la o cristalizare puternica a opiniilor populatiei, potrivit sursei citate.

Faptul ca procentul romanilor care se declara nefumatori este practic egal cu acela al respondentilor care sustin interzicerea fumatului in spatiile publice nu trebuie interpretat insa in sensul unei suprapuneri perfecte intre cele doua segmente. Majoritatea nefumatorilor este de acord cu aceasta lege, dar acest fapt nu inseamna ca in randul celor care nu fumeaza nu exista si un procent important care considera neavenita interzicerea fumatului in toate spatiile publice, se arata in comunicatul citat.

De asemenea, adauga sursa citata, in analiza acestor date trebuie tinut cont si de faptul ca sondajul a fost realizat imediat dupa intrarea in vigoare a legii impotriva fumatului. Acest fapt inseamna ca exista un nivel ridicat al asteptarilor si ramane de vazut in ce masura aplicarea efectiva a legii va reusi sa raspunda acestora sau daca efectele ei negative vor incepe sa erodeze sprijinul de care se bucura la ora actuala in randul romanilor, se afirma in comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.