Peste doua milioane de romani sufera de depresie.

0
58

Dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele pot creste semnificativ riscul de depresie, boala de care sufera deja peste doua milioane de romani, iar tinerii de azi sunt mai depresivi decat cei din generatiile anterioare, potrivit Centrului de consiliere si educare pentru sanatate.

 Peste 350 de milioane de persoane din intreaga lume si peste doua milioane de romani sufera de depresie, iar numarul persoanele care intra in depresie este intr-o crestere alarmanta, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezentat de Centrul de consiliere si educare pentru sanatate.

In opinia specialistilor, factorii declansatori ai „bolii secolului” sunt diferiti in prezent fata de acum cateva decenii, dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele fiind cauzele care pot creste semnificativ riscul de depresie.

„Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numarul persoanelor care au ales sa-si puna capat zilelor ajunge la un million in lume. In acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarma si considera ca un tratament aplicat din timp poate opri boala sa escaladeze in forma sa cea mai grava – dorinta de sinucidere sau chiar sinuciderea”,

 Specialistii au mai constatat ca tinerii de azi sunt mai depresivi fata de tinerii din generatiile trecute, deoarece factorii declansatori din actualitate sunt mai numerosi si mai variati.

„Tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum – haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista”, afirma psihologul Mihaela Sarbu, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate.

Printre factorii declansatori ai depresiei in randul tinerilor se mai afla explozia de tehnologie si de conceptii exportate, coroborate cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase, monotonia etc.

„Toate acestea duc inevitabil la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri si alcool si, evident, la depresie, iar numarul de sinucideri in randul tinerilor a crescut alarmant si numarul celor care intentioneaza sa intreprinda actiuni pentru combaterea fenomenului nu acopera nevoile reale. De asmenea, lipsa unui mediu stabil si sanatos in familie, lipsa de comunicare directa (nu prin intermediul mijloacelor indirecte- Facebook, etc), slaba acoperire a nevoilor de baza – alimentatie sanatoasa, miscare, chiar si micile articole vestimentare care ne ofera mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectiva – prin gesturi ale apropiatilor, duc inevitabil la nemultumiri si acumuleaza frustrari care daca nu sunt manifestate sau constientizate se transforma in simptome fizice, comportamentale si instabilitate emotionala”, arata psihologul Mihaela Sarbu.

Ea sustine ca semnele unei depresii sunt vizibile si se impart pe categorii.

„Principalele simptome, usor de observat, daca suntem atenti, sunt: modificari in dispozitia afectiva – apare tristetea, apatia, iritabilitatea, izolarea sociala, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuala, nimic nu ne mai bucura si nu ne mai produce placere sau starneste interes. Daca suntem atenti unul la celalalt se vede, se simte. Persoana care se apropie de depresie sau are deja una, nu se mai ingrijeste, nu isi mai schimba hainele, nu mai face dus, mananca mai mult decat de obicei, sau nu are pofta de mancare, apare insomnia sau hipersomnia. In majoritatea cazurilor, oamenii neavand informatiile necesare, incep sa mearga pe la toti medicii, crezand ca sunt bolnavi – pentru ca apar simptome fizice – somatizari noi le spunem. Nu isi dau seama ca au depresie, iar daca au norocul sa intalneasca un medic care sa-i trimita la psiholog, zic ca nu sunt nebuni sau ca depresia este un fason. Este un cerc vicos”, explica psihologul.

Specialistul spune ca pentru a ajuta o persoana care a intrat in depresie trebuie sa o asiguri ca nu este singura, ca este acceptata fara sa fie criticata si sa i se ofere afectiune si atentie, rabdare si blandete.

„Este nevoie si de ajutorul unui specialist, cateodata chiar de tratament medicamentos. Este foarte important sa ii motivam, sa fim suportivi, pozitivi, prezenti, disponibili si deschisi. Este foarte important sa stie ca depresia se vindeca, se amelioreaza, se trateaza”, afirma Mihaela Sarbu.

Ea mai arata ca nu exista un program guvernamental care sa combata acest flagel.

Specialistii cred ca aceste proiecte nationale menite sa lupte impotriva depresiei trebuie sa porneasca cat mai urgent, prin ample campanii de informare in mass-media, in scoli si in licee, accesibile sau chiar gratuite.( Sursa:mediafax.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.