sâmbătă, 2 martie, 2024

Piaţa construcţiilor, trend pozitiv în 2018 pe fondul creşterii încrederii investitorilor şi al majorării cererii pe toate segmentele

Distribuie:

Publicat:

Piaţa construcţiilor a avut o evoluţie pozitivă în 2017, iar cifrele din primul trimestru al anului în curs arată că afacerile din acest sector s-ar putea apropia de 30 de miliarde de lei în 2018, cu peste 3 miliarde de lei peste nivelul din 2016, conform unui studiu de profil, remis joi AGERPRES.

Evoluţia pozitivă trebuie pusă pe seama creşterii încrederii investitorilor în economie şi a cererii în creştere pe toate segmentele pieţei, de la birouri la spaţii rezidenţiale. În prezent, piaţa construcţiilor contribuie cu 4,6% la produsul intern brut (PIB), însă patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8 – 9%. Astfel, potrivit datelor de la INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele două luni din 2018 cu 8,4%, în serie brută, evoluţia fiind una semnificativă pe toate palierele. Lucrările de reparaţii capitale au avansat cu 40,4%, cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 37,5%, iar lucrările de construcţii noi cu 28%.

Cel mai dinamic segment, după numărul autorizaţiilor de construire, îl marchează sectorul rezidenţial, segment în care volumul lucrărilor de construcţii a crescut anul trecut cu 69,7%. În anul 2017, au fost eliberate un număr de 41.603 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care cele pentru clădiri rezidenţiale cu o locuinţă au reprezentat 88,9% faţă de total.

Primele două luni din 2018 indică creşterea volumului construcţiilor inginereşti şi a clădirilor nerezidenţiale cu 34,3%, respectiv cu 17%. Încă un semn că piaţa construcţiilor accelerează şi în acest segment, după relativa stagnare din ultimii 2-3 ani.

În piaţa construcţiilor activează peste 60.000 de companii, cu peste 150.000 de angajaţi. Numărul firmelor şi a forţei de muncă declarată oficială s-au menţinut constante în intervalul 2012 – 2016, conform studiului comandat de Arabesque. Dacă în 2012 în piaţa construcţiilor erau înregistrate 64.173 de firme, cu afaceri de 27,79 miliarde de lei, în 2016, ultimul an pentru care există datele financiare finale, erau înregistrate la RECOM şi Ministerul Finanţelor 63.769 de firme active, cu afaceri de 27,6 miliarde de lei.

Potrivit datelor oficiale, cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.

"Datele preliminarii din 2017 indică un avans semnificativ al cifrei de afaceri, iar coroborate cu estimările din piaţă, în 2018 se poate atinge borna de 30 de miliarde de lei cifră de afaceri. Ar fi un adevărat record pentru ultimul deceniu", estimează specialiştii.

Firmele de construcţii şi-au optimizat investiţiile, sectorul rezidenţial fiind cel care a ieşit cel mai mult în evidenţă, pe fondul cererii în creştere. Investiţiile în acest domeniu vor cunoaşte şi în următorul interval o dinamică pozitivă, pe fondul interesului românilor pentru imobiliare. Creşterea salariilor şi accesul la creditare vor stimula în sens pozitiv avansul acestui sector, estimează experţii.

Construcţiile de birouri şi spaţii industriale tind, de asemenea, spre o dinamică pozitivă, accentuată de extinderea investiţiilor unor jucători majori în domeniu. În 2017, potrivit datelor din piaţă, în România erau în derulare un total de 28.451 de proiecte de construcţii, cu o valoare cumulată de 161,55 miliarde de lei şi cu o suprafaţă de 93,3 milioane metri pătraţi.

Piaţa construcţiilor din România este dominată, ca număr de firme, de cele foarte mici, de până în cinci angajaţi. Conform studiului, cele peste 54.000 de astfel de companii lucrează în principal în sectorul rezidenţial. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img