marți, 16 aprilie, 2024

Planul ROSU a fost activat astazi la Gara Barlad : Prefectul Daniel Onofrei a supervizat intreaga operatiune desfasurata – FOTO

Distribuie:

Publicat:

EXERCIȚIU DE COOPERARE 
Misiuni de salvare contracronometru pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident deosebit de grav produs pe căile de comunicație, în Gara CFR Bârlad

În data de 20.09.2022, la ora 09:35, în gara CFR Bârlad s-a produs un grav accident feroviar în care au fost implicate trenul Regio nr. 6.402, care circula pe ruta Iași – Bârlad și un tren de transport marfă, care avea în compunere atât vagoane de transport cereale, cât și vagoane cisternă pentru transportul produselor chimice. Astfel, în timp ce trenul 6.402 era staționat ĺa linia 1 și se efectua debarcarea călătorilor, din cauza efectuării unei manevre greșite la intrarea în gară, trenul de marfă nr. 96.602 a intrat în coliziune cu trenul de călători. În urma apelului la numărul unic pentru situații de urgență, în gara CFR Bârlad au fost deplasate forțele de intervenție ale Detașamentului de pompieri Bârlad.

În urma impactului au rezultat, la prima evaluare, 31 victime, nouă dintre acestea fiind grav rănite.

O parte a călătorilor s-a autoevacuat, însă primul vagon a fost avariat, ceea ce a făcut imposibilă evacuarea călătorilor pe la ușile de acces în vagon. În vagonul avariat erau mai multe persoane și s-a instalat panica. După executarea recunoașterii și cercetării la fața locului, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situație de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui au descoperit că unul din vagoanele tip cisterna prezenta fisuri și se înregistrau scurgeri de amoniac. Începând cu ora 09:45, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.) Vaslui a declanșat Planul ROȘU de Interventie.
______________________
Acesta a fost scenariul unui exercițiu de cooperare, cu forțe și mijloace în teren, care a avut loc astăzi în municipiul Bârlad, exercițiu coordonat de C.J.S.U. Vaslui. 
______________________
Pentru gestionarea situațiilor de urgență a fost activat Planul Roșu de Intervenție al județului Vaslui. Pe timpul exercițiului au fost constituite echipe de căutare-salvare (inclusiv echipaje de cercetare CBRN  aparținând  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău), de extragere a victimelor din zonele de pericol și de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și cele aparținând Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea victimelor și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat, precum și pentru transportarea acestora la unitățile medicale din proximitate.
În timpul misiunilor s-a impus intervenția jandarmilor și a polițiștilor, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, dar și pentru interzicerea/restricționarea accesului persoanelor neautorizate în zona accidentului. De asemenea, fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare și pe timpul desfășurării exercițiului au fost asigurate de către polițiști.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt" al Județului Vaslui (15 autospeciale și 56 militari), Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău (o autospecială CBRN și 7 militari), Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui (două autospeciale și nouă militari), Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și Biroului Județean de Poliție Transporturi Vaslui (patru echipaje de intervenție), Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului  Municipal  Bârlad, Primăriei Municipiului Bârlad, Secției L2 CFR Bârlad, Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, Poliției Locale Bârlad, precum și 20 de voluntari.
La ora 10:45 a încetat Planul Roșu de Intervenție al Județului Vaslui. Bilanțul final al evenimentului a înregistrat 40 victime, 16 persoane fiind grav rănite. Nu au fost înregistrate persoane decedate.

Exerciţiul de cooperare coordonat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui (președintele C.J.S.U. Vaslui, prefectul județului Vaslui, domnul Daniel G. Onofrei) și condus de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui, colonel Niculae Tătaru a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc, dar și verificarea punerii în aplicare, atât a planurilor proprii, cât și a celor de cooperare. 

Astfel de exerciții vor continua și în perioada următoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img