Fracturile reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme de natură ortopedică (ale oaselor și ale articulațiilor), așa că este important ca pacientul să știe cum poate grăbi procesul de vindecare și recuperare.
O fractură osoasă, fie că este parțială, fie că este totală, este definiția medicală a unui os rupt. Fracturile sunt de obicei cauzate de traume precum căderi, accidente de mașină sau răni sportive, dar și unele boli și activități repetitive (cum ar fi alergarea) pot crește riscul de a suferi anumite tipuri de fracturi.
Dacă ai un os rupt, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l repara. Unii oameni pot avea nevoie doar de o atelă, gips sau orteză pentru ca osul rupt să li se vindece. Cât timp durează pentru a se recupera complet depinde de mai multe aspecte: care dintre oase sunt fracturate, în ce loc este fractura și ce a cauzat-o.
Deși fracturile se vindecă de la sine, în timp, pacientul poate apela la câteva trucuri și recomandări, pentru a accelera procesul de vindecare a osului fracturat și pentru a reduce riscul de recurență (osul trebuie să aibă o densitate optimă, pentru a nu avea loc alte fracturi în viitor).
Cele mai bune modalități prin care poți ajuta osul fracturat să se vindece este să te odihnești și să limitezi folosirea membrului accidentat – fie că vorbim despre o mână sau un picior, potrivit doc.ro.