luni, 6 mai, 2024

Politia din Hong Kong a folosit spray-uri lacrimogene pentru a dispersa participantii la un miting de sustinere a uigurilor din nord-vestul Chinei

Distribuie:

Publicat:

Poliția din Hong Kong a folosit spray-uri lacrimogene pentru a dispersa participanții la un miting de susținere a uigurilor din nord-vestul Chinei, după ce protestatarii au aruncat cu sticle și pietre spre forțele de ordine, relatează agenția Reuters, potrivit MEDIAFAX.

La începutul după-amiezii de duminică, peste 1.000 de persoane s-au strâns într-o piață publică din zona portului din Hong Kong, fluturând steaguri uigure și pancarte cu mesaje ca "Libertatea pentru uiguri, libertatea pentru Hong Kong" sau "Autonomie falsă în China are drept rezultat genocidul".

Ulterior, protestul a degenerat în violențe, forțele de ordine intervenind pentru a dispersa manifestanții.

Experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi mai mulţi activişti pentru drepturile omului spun că cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor comunităţi musulmane sunt încarceraţi în centre de detenţie în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.

Beijingul neagă orice tratament incorect faţă de uigurii din regiunea Xinjiang şi susţine că acţiunile sale reprezintă o formă de a-i educa pe aceşti cetăţeni pentru a preveni extremismul islamist şi separatismul.

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranţi şi forţele de ordine, au izbucnit în cursul verii, ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img