miercuri, 29 mai, 2024

Poluarea atmosferica atmosferica afecteaza creierul uman

Distribuie:

Publicat:

Poluarea aerului nu este o problema care afecteaza doar sanatatea plamanilor, un numar din ce in ce mai maie de studii stiintifice demonstreaza ca respirarea aerului curat permite evitarea unui numar mare de boli cerebrovasculare si neurodegenerative.

Din acest motiv, editia din acest an a Zilei Mondiale a Creierului (World Brain Day), organizata la 22 iulie de Federatia Mondiala de Neurologie, a fost dedicata efectelor negative ale poluarii mediului asupra creierului, iar sloganul ales a fost: ”Aer curat pentru sanatatea creierului”#worldbrainday2018 #wbd2018cleanairforbrainhealth.

”Poluarea aerului consta in contaminarea pe scara larga, de multe ori invizibila de bioaerosoli nocivi care contin polen, spori, particule si substante toxice. Poluantii pot fi derivate din surse naturale sau pot fi provocati de activitatea omului”, explica profesorul Jacques Reis, conducatorul Grupului de Lucru de Medicina a Mediului al Federatiei Mondiale de Neurologie.

Potrivit raportului privind calitatea aerului intocmit de Agentia Europeana de Mediu (AEM) anual, in intreaga lume, poluarea aerului provoaca 9 milioane de decese, iar in Europa, 467.000. si conform datelor publicate de OMS in luna mai, noua persoane din zece respira aer poluat, definit „criminalul invizibil“, aflat la originea a 10% din numarul total al deceselor.

In ceea ce priveste creierul, ”potrivit Global Burden of Disease, circa 30% din toate accidentele vasculare cerebrale din lume pot fi provocate de poluanti atmosferici”, explica profesorul Mohammad Wasay, responsabilul festivitatilor pentru Ziua Mondiala a Creierului.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au investigat in detaliu modul in care toate acestea actioneaza asupra creierului, iar astazi emit ipoteza ca poluarea ar fi cauza cresterii afectiunilor neurologice in lume. „Poluantii intra in organism prin tractul respirator si digestiv provocand reactii inflamatorii si reusesc sa ajunga la creier prin fluxul sanguin sau prin tractul respirator superior – explica Reis – Pana si daunele asupra microbiotei intestinale pot avea un impact asupra creierului“.

Lista posibilelor efecte nocive care pot fi legate de poluarea aerului este lunga: ateroscleroza, stresul oxidativ, raspunsurile inflamatorii pe tot corpul, deteriorarea vaselor de sange, cresterea tensiunii arteriale, alterarea mecanismelor de protectie ale barierei hemato-encefalica si probleme cardiace.

La nivel celular, poluantii atmosferici interfereaza cu mitocondriile, denumite deseori „centralele electrice“ ale celulelor, si cu materialul genetic, cum ar fi ADN-ul. sursa: rador.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img