duminică, 12 mai, 2024

Poluarea ne face mai prosti

Distribuie:

Publicat:

Expunerea cronica la poluare ar putea afecta inteligenta cognitiva, conform unui studiu din China. Cercetatorii cred ca impactul negativ creste odata cu varsta si afecteaza cel mai mult barbatii cu educatie precara, news.ro. Timp de peste patru ani, au fost monitorizate abilitatile matematice si de vorbire a peste 20.000 de persoane din China. Cercetatorii considera, insa, ca rezultatele studiului au o relevanta globala, avand in vedere ca peste 80% din populatia urbana a planetei este afectata de poluare.

Totusi, cand a incercat gasirea unei legaturi intre poluare si rezultate mai mici la teste, studiul nu a putut dovedi cauza si efectul. Studiul, care a implicat cercetatori de la Universitatea Peking din Beijing si Universitatea Yale din SUA, a masurat nivelul de dioxid de sulf, dioxid de nitrogen si particule cu diametrul mai mic de 10 micrometri in zonele in care locuiau participantii.

„Avem dovezi ca efectul poluarii aerului asupra testelor de vorbire devine mai pronuntat pe masura ce oamenii imbatranesc, in special pentru barbati si pentru cei mai putin educati”, se arata in studiul publicat luni. Poluarea creste riscul de boli precum Alzheimer si alte forme de dementa, sugereaza studiul. „Esantionul nostru ne permite sa examinam impactul poluarii aerului pe masura ce oamenii imbatranesc”, a declarat Xi Chen, unul dintre autorii studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img