PREMIERA in administrarea anticorpilor monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 la Spitalul municipal de Urgenta “Elena Beldiman” Barlad

0
97

Tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 a fost administrat în premieră, aseara, 25 octombrie 2021, unei paciente in varsta de 72 ani, internata pe sectia de Boli Infecţioase a Spitalului municipal de Urgenta “Elena Beldiman, procedura decurgand fara probleme la secţia ATI, sub indrumarea dlui dr. Veaceslav Galit – medic primar ATI.

Pacienta care a beneficiat de acest tratament a întrunit criteriile prevăzute in Ordinul nr. 2103 din 12 octombrie 2021 privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Decizia de administrare a anticorpilor monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 apartine unei comisii formate din cel putin 2 medici de boli Infectioase.

In acest caz, in decursul zilei de ieri, in urma evaluarii statusului pacientei, echipa formata din dna. dr. Monica Aioanei- medic primar , respectiv dna Dr. Luana Butiuc medic primar a decis că este oportună aceast tratament.

Pacienta prezenta o formă uşoară de COVID-19, dar cu mare potenţial de agravare în lipsa acestui tratament, aceasta aflandu-se în primele zile de la debutul infecţiei cu SARS-CoV-2, procedura efectundu-se cu consimtamantul acesteia .

Anticorpii monoclonali neutralizaţi au specificitate pentru proteina S a virusului SARS-CoV-2 şi, asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile. Pacienţii care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluţie severă a bolii , aceasta medicaţie ajutandu-I să nu mai dezvolte forme severe..

Conform Ordinului nr. 2103 din 12 octombrie 2021 privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, criteriile de eligibilitate (EMA) – criterii cumulative: 1, 2, 3 și cel puțin unul din factorii de risc sunt :

1. semnarea consimțământului informat;

2. forme ușoare SO_2 > 93% fără supliment de oxigen;

3. administrarea anticorpilor monoclonali < 7 zile de la debutul simptomatologiei;

4. factori de risc pentru evoluție severă (se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc):

a. vârsta > 65 de ani;

b. BMI > 30 kg/m^2;

c. boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, infarct micoardic recent, cardiopatie ischemică severă;

d. B.P.C.O.;

e. diabet zaharat tip 1;

f. terapie imunosupresoare – terapii biologice;

g. pacienți cu transplant de organe sau măduvă;

h. pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie;

i. SIDA.