joi, 18 aprilie, 2024

Premierul japonez Shinzo Abe a promis să reformeze Constituţia pacifistă a ţării dacă va caștiga un nou mandat

Distribuie:

Publicat:

Premierul japonez Shinzo Abe a promis luni să reformeze Constituţia pacifistă a ţării, lansându-şi campania pentru un nou mandat la conducerea Partidului Liberal-Democrat (PLD) în fruntea căruia se află de zece ani, relatează AFP, scrie Agerpres.

Liderul conservator în vârstă de 63 de ani este considerat favorit la alegerile de la 20 septembrie, unde concurează împotriva unui singur adversar, fostul ministru al apărării Shigeru Ishiba, 61 de ani. 

O victorie i-ar oferi încă trei ani în fruntea celei de-a treia puteri economice din lume şi l-ar transforma în prim-ministrul cu cele mai multe mandate din istoria Japoniei. 

"Este timpul să discutăm despre reforma Constituţiei", a declarat Abe, anunţându-şi intenţia de a înainta un proiect de lege în parlament până la sfârşitul anului. 

În această Constituţie dictată în 1947 de ocupantul american după capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, există articolul 9, care prevede renunţarea "pentru totdeauna" la război, aceasta fiind prevederea pe care el ar vrea să o modifice. 

Constituţia, percepută de mediile naţionaliste ca fiind o relicvă umilitoare a înfrângerii imperiale din 1945, mai prevede că, în acest scop, "nu vor fi niciodată menţinute forţe terestre, navale şi aeriene sau alt potenţial de război". 

Însă Japonia, devenită un aliat fidel al SUA în timpul Războiului Rece, şi-a reconstituit ulterior forţe militare, numite 'Forţe de autoapărare', menite a interveni dacă ţara ar fi atacată direct. 

Shinzo Abe explică faptul că vrea să modifice Constituţia pentru a oferi un statut clar acestor trupe, menţinând principiul fundamental al pacifismului de care japonezii sunt extrem de ataşaţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img