Prima CIOCNIRE SUA-Rusia: Washingtonul cere eliberarea ‘imediata si neconditionata’ a lui Aleksei Navalnii

0
60

SUA şi-au exprimat marţi ''profunda îngrijorare'' după condamnarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, cerând Rusiei să-l elibereze ''imediat şi necondiţionat'', relatează AFP, potrivit AGERPRES.

''În timp ce lucrăm cu Rusia pentru apărarea intereselor Statelor Unite, ne vom coordona îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru ca Rusia să răspundă pentru nerespectarea drepturilor cetăţenilor săi'', a afirmat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, potrivit unui comunicat.

"La fel ca orice cetăţean rus, Navalnîi trebuie să beneficieze de drepturile garantate de Constituţia rusă", a precizat sursa citată.

''Reiterăm apelul către guvernul rus de a-i elibera imediat şi necondiţionat pe Aleksei Navalnîi precum şi sute de alţi cetăţeni ruşi arestaţi pe nedrept în ultimele săptămâni pentru simpla exercitare a drepturilor lor, în special dreptul la libertatea de expresie şi la reuniune paşnică'', a adăugat responsabilul american.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al Kremlinului, la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, dar a spus că termenul său de închisoare va fi scurtat pentru timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu, notează Reuters.

Navalnîi, unul dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok cu caracter militar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.