Primarul Bacaului ramane in arest.

0
56

Romeo Stavarache, primarul Bacaului in prezent suspendat, acuzat ca ar fi primit mita peste 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, ramane in arest, a decis definitiv, miercuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

 ICCJ a respins contestatia lui Stavarche la masura arestului preventiv dispusa de Curtea de Apel Bacau, pe 1 iulie.

Astfel, edilul suspendat, varul sau Liviu Cenusa si Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, cercetati in acelasi dosar, raman in arest, conform deciziei de la inceputul lunii.

Prefectura Bacau a decis, pe 2 iulie, suspendarea lui Romeo Stavarache din functia de primar al municipiului Bacau.

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, acuzat de luare de mita, a fost arestat preventiv, pe 1 iulie, de Curtea de Apel Bacau, pentru 30 de zile, dupa ce procurorii DNA solicitasera acest lucru intrucat edilul a luat legatura cu ceilalti inculpati din dosar, in conditiile in care era cercetat sub control judiciar.

Stavarache a fost retinut, pe 26 iunie, de DNA si, in aceasi zi, Curtea de Apel Bacau a decis sa fie cercetat sub control judiciar. De asemenea, instanta a dispus ca Liviu Cenusa si Liviu Goian sa fie cercetati tot sub control judiciar.

Potrivit DNA, primarul Bacaului a fost retinut pentru cinci infractiuni de luare de mita, Liviu Goian a fost retinut pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita, iar Liviu Vasile Cenusa pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita.

Conform sursei citate, in perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti doi inculpati, a cerut si primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la inceputul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societati comerciale sa ii fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stalp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare care era de 38 de euro/stalp. In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008 – octombrie 2011 Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 810.670 de lei.

In luna ianuarie 2009, primarul Stavarache a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.

In luna aprilie 2009, Stavarache a pretins de la acelasi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, avand ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, primarul Bacaului a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 1.259.789,03 de lei.

Procurorii DNA mai spuneau ca in martie 2010 Stavarache i-a solicitat administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile care decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte, in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

De asemenea, in perioada martie – aprilie 2009, impreuna cu o alta persoana, primarul i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in 24 aprilie 2009.

Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacau din 2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.