marți, 5 decembrie, 2023

Primele semne care anunta cancerul în cazul copiilor

Distribuie:

Publicat:

Cele mai frecvente tipuri de cancere la copii sunt leucemiile, limfoamele si tumorile cerebrale, iar anemia este cel mai definitoriu simptom, desi de multe ori este tratata ca boala si nu ca simptom, ceea ce scade sansele de supravietuire ale copiilor.

Daca la adulti, factorii care predispun la cancer sunt alimentatia deficitara, lipsa miscarii si fumatul, la copii astfel de cauze nu sunt implicate în aparitia cancerului. La ei, cauzele sunt întotdeauna genetice. “Cancerul nu se transmite de la parinti, ci starea lor de sanatate predispune copilul la diferite boli. Copilul prezinta în organism mutatii genetice care îi cresc riscul de îmbolnavire”, explica Monica Dragomir, sef sectie Oncologie Pediatrica la Institutul Fundeni.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt leucemiile: 35% din cancerele copiilor. Manifestarile generale sunt nespecifice si de multe ori nu sunt luate în seama. Febra, scaderea ponderala, anorexia, transpiratia excesiva în timpul noptii sunt cateva.

“Anemia însa este cel mai frecvent simptom pentru cancerul hematologic. Din cauza ca este un simtom extrem de larg întalnit, anemia nu este asociata cu cancerul. Exista riscul ca boala sa avanseze pentru ca anemia este tratata ca boala si nu ca simptom. Am avut cazuri în care anemia a fost tratata patru luni cu fier si abia dupa aceasta perioada în care nu s-au înregistrat îmbunatatiri pacientul a fost supus unor analize mai precise”, spune medicul Anca Colita, medic oncopediatriu.

Semne specifice pentru fiecare tip de cancer
În functie de fiecare tip de cancer, semnele sunt specifice.
O forma tumorala sau un ganglion este primul semn al unei tumori solide. În acelasi timp, paloarea, astenia, scaderea ponderala sunt cele mai timpurii simptome care trebuie sa ridice un semn de întrebare. Tumorile cerebrale pot fi recunoscute prin varsaturi, cefalee, randament scolar scazut.

În aceste cazuri este nevoie de un RMN pentru un diagnostic sigur. Cancerul osos se poate recunoaste prin prezenta durerilor osoase, care de multe ori sunt considerate banale si trec la administrarea de paracetamol sau nurofen. Daca apar, nu trebuie neglijate. Retinoblastomul (cancer la ochi) se manifesta prin aparitia unei pete albe la nivelul pupilei, dar si prin tulburari de vedere.

Cancerul la copii nu poate fi prevenit si poate sa apara la orice varsta. Daca însa este depistat aproape de debut, se poate administra un tratament usor, care sa vindece boala.

Totusi, cei care reactioneaza bine la tratament trebuie urmariti pentru tot restul vietii, deoarece cancerul poate aparea oricand.

sursa:doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img