duminică, 26 mai, 2024

PRINȘI IN OFF-SAID UNII PATRONI VASLUIENI

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, sprijinit de Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui, a desfășurat acțiuni de control în județ, în domeniul construcțiilor fiind vizate în principal echipele de lucrători neautorizați și nefiscalizați care lucrau fără forme legale de angajare pentru și/sau sub autoritatea anumitor persoane, efectuând pentru aceștia anumite lucrări de construcții. Persoanele identificate că foloseau astfel de echipe sau persoane fără contracte individuale de muncă încheiate potrivit art. 10, respectiv 16 din Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată fără forme legale de angajare, conform art. 260 din Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare. Astfel, în cadul acțiunilor de control  au fost identificate un număr de 22 persoane care lucrau fără contracte individuale de muncă, fiind aplicate amenzi în valoare de 440. 000 lei.

 Datorită numărului mare de persoane identificate fără forme legale de angajare în cadrul acestei acțiuni, a creşterii gradului de conştientizare a entităţilor care pot avea calitatea de angajator şi folosesc forţă de muncă fără respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată, a riscurilor mari de accidentare existente în șantiere, vă informăm că în următoarea perioadă Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui va efectua noi acțiuni de control la șantierele organizate, autorizate sau neautorizate din județul Vaslui.

Îndrumăm pe această cale persoanele fizice și/sau juridice care execută lucrări de construcții sub antrepriză sau în regie proprie să respecte prevederile legale din domeniul relațiilor de muncă, în special în ceea ce privește încheierea contractelor individuale de muncă cu persoanele folosite la muncă, salarizare, timp de muncă și repaus precum și al sănătății și securității în muncă, cu privire la luarea măsurilor privind instruirea din punct de vederea al sănătății și securității în muncă în toate fazele, precum și identificarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională și prevenirea evenimentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img