duminică, 26 mai, 2024

Producătorii francezi de şampanie se aşteaptă la vânzări record în acest an

Distribuie:

Publicat:

Producătorii francezi de şampanie se pregătesc să anunţe vânzări record în acest an, o revenire surprinzător de rapidă după problemele provocate de pandemie anul trecut, ceea ce îi face încrezători că vor putea face faţă şi răspândirii variantei Omicron, informează Reuters.

Preşedintele Uniunii Producătorilor de Şampanie (UMC), Jean-Marie Barillere, estimează că vânzările din acest an vor trece de 5,5 miliarde de euro, depăşind precedentul record de 5 miliarde de euro stabilit în urmă cu doi ani. "A fost o revenire atât de uriaşă şi de neaşteptată că am avut unele întreruperi de-a lungul lanţului de aprovizionare, la fel ca şi multe alte produse în acest moment", a spus Jean-Marie Barillere, potrivit Agerpres.

Graba consumatorilor de a se bucura de renumita băutură cu bule ar putea să îi lase pe unii iubitori de şampanie fără băutura lor favorită în perioada sărbătorilor de sfârşit de an. Potrivit firmei de cercetare de piaţă Nielsen, şampania este produsul care încă de la începutul lunii noiembrie înregistra cel mai mare nivel de stoc epuizat din rândul principalelor categorii de produse din supermarketurile franceze.

În magazinul său specializat în vânzarea de şampanie din centrul Parisului, Benoit Melendez spune şi el că livrările din partea unor furnizori s-au epuizat. "Temerea mea este că nu vom putea satisface clienţii care caută o anumită marcă şi nu până în data de 31 decembrie", spune Benoit Melendez.

Livrările limitate nu reprezintă un deficit structural, având în vedere că producătorii de şampanie au rezerve mari de produs pe care le pot folosi. Însă presiunile la adresa produselor disponibile au contribuit la creşterea spectaculoasă a vânzărilor în 2021, preţurile fiind revizuite în sus de unii producători pe parcursul anului, a precizat Melendez.

Relansarea cererii de şampanie face parte dintr-o revenire economică mai amplă pe măsură ce consumatorii au ieşit din izolările impuse în precedentele valuri ale pandemiei. Cu toate acestea, economiştii şi investitorii sunt îngrijoraţi că varianta Omicron a coronavirusului va conduce la o nouă stagnare a activităţi economice în special în Europa, unde unele guverne au introdus din nou măsuri de izolare.

Însă Jean-Marie Barillere crede că dorinţa de a sărbători acasă, care a fost stimulată de pandemie, va susţine vânzările de şampanie chiar dacă magazinele şi barurile se vor închide din nou, un punct de vedere împărtăşit şi de Benoit Melendez.

"După vaccinurile de la sfârşitul verii, oamenii au început să spună că va trebui să trăim cu situaţia aceasta", spune Melendez.

În fiecare an, aproximativ 310 milioane sticle de şampanie franţuzească, care beneficiază de o indicaţie geografică strict controlată, sunt vândute în întreaga lume în timp ce alte peste un miliard sunt stocate în pivniţe, în aşteptarea momentului adecvat pentru a fi savurate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img