duminică, 25 februarie, 2024

Prognoză ANM: Vremea, în limite normale pentru perioada din calendar, în următoarele două săptămani

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii estimează în următoarele două săptămâni o vreme relativ normală pentru această perioadă, cu valori termice în mare parte pozitive pe timpul zilei, respectiv cu temperaturi nocturne de sub zero grade, în timp ce precipitaţiile se vor semnala pe arii restrânse, la nivel naţional, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 4 – 17 decembrie, publicată luni.

În Banat, valorile termice diurne vor marca o creştere treptată până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză, când se vor apropia şi vor depăşi uşor pragurile caracteristice acestei perioade, cu maxime în jurul a 8 – 10 grade. Sâmbătă şi duminică vor marca o scădere uşoară, cu o revenire timidă la începutul celei de-a doua săptămâni, precedată de un proces de continuă răcire, astfel că spre sfârşitul intervalului, maximele vor atinge valori de 4 – 6 grade. În ce priveşte evoluţia valorilor nocturne, acestea se vor menţine sub pragul de îngheţ în primele nopţi din săptămână, cu valori medii cuprinse între -4 şi -2 grade. Primul weekend al intervalului va aduce o influenţă mai caldă, ce va determina valori uşor pozitive, însă finalul celei de-a doua săptămâni va intra pe o tendinţă de scădere, până în jurul a zero grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată la mijlocul primei săptămâni, cât şi în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză, însă cantităţile de apă nu vor fi semnificative.

În Crişana, primele două zile din interval vor fi caracterizate de o vreme rece, cu maxime în jurul a -2 până la 2 grade, şi minime de la -4 la -2 grade. De miercuri, însă, valorile termice vor marca o creştere treptată, până spre mijlocul celei de-a doua săptămâni, perioadă în care se vor înregistra în medie maxime de 7 – 10 grade şi minime de la -2 la 2 grade. După data de 13 decembrie, o nouă masă de aer rece va determina scăderea temperaturilor la niveluri apropiate de cele caracteristice celei de-a doua decadă a lunii decembrie, cu maxime de 4 – 5 grade şi minime de la -2 la zero grade. Precipitaţiile se vor semnala pe spaţii restrânse şi vor fi slabe cantitativ în perioada 4-9 decembrie. După acest interval acestea vor avea o frecvenţă mai mare, însă în medie nu vor fi însemnate cantitativ.

În Transilvania, intervalul de prognoză va debuta cu vreme rece, mai ales pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor. În aceste condiţii maximele se vor situa în jurul a -2 până la 2 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -7 şi -3 grade, chiar mai coborâte în estul regiunii, spre -10, chiar -8 grade. Din data de 6 decembrie valorile termice diurne vor înregistra o creştere treptată până în 9 decembrie, cu maxime în medie de 5 – 7 grade, iar până în 13 decembrie vor avea fluctuaţii puţin vizibile. Ulterior, scăderea acestora va fi continuă, astfel încât vor ajunge la valori în jurul a 2 – 3 grade. Până în data de 6 decembrie se vor semnala precipitaţii pe arii restrânse şi slabe cantitativ, apoi aproape că vor lipsi din peisajul meteorologic până pe 9 decembrie când se vor extinde dinspre vestul regiunii şi se vor semnala temporar aproape în fiecare zi.

În Maramureş, temperaturile maxime vor înregistra în medie valori negative în primele zile din interval, undeva în jurul a -3 până la -1 grad, apoi vor marca o creştere treptată spre valori pozitive, de 2 – 3 grade în jurul datei de 13 decembrie. Acest episod va fi precedat totuşi de o răcire uşoară pâna la finalul celei de-a doua săptămâni, când temperaturile diurne vor coborî din nou sub zero grade. Temperaturile minime se vor situa preponderent sub limita îngheţului, cu cele mai scăzute valori în prima săptămână când vor coborî până spre -6 şi -4 grade şi cele mai ridicate în noaptea de 13 spre 14 decembrie, când se estimează a se înregistra în jur de două grade. Se vor semnala precipitaţii slabe în intervalul 4 – 7 decembrie şi, din nou, în perioada 9 – 17 decembrie. Între aceste episoade probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte scăzută.

În Moldova, în nordul zonei, vremea va fi uşor mai rece decât în mod normal la jumătatea primei decade a lunii decembrie, cu maxime de 1 – 2 grade, dar se va încălzi treptat, astfel încât va deveni normală termic până la sfârşitul săptămânii, cu valori de 5 – 7 grade şi chiar mai caldă în weekend, până la 10 – 12 grade. A doua săptămână de prognoză va marca o creştere uşoară şi de scurtă durată a temperaturilor, urmată de o scădere treptată, astfel că, în medie, se vor înregistra 4 – 8 grade. Minimele se vor situa în general în registru negativ în prima săptămână, cu valori de la -6 la -4 grade, dar se vor redresa pe parcursul săptămânii următoare, cu valori în medie de la zero la două grade. Până în data de 10 decembrie precipitaţiile vor fi doar cu caracter izolat şi slabe cantitativ, apoi îşi vor face apariţia pe spaţii mai extinse, dar nu se estimează a se înregistra cantităţi însemnate.

În Dobrogea, în intervalul 4 – 7 decembrie, valorile termice se vor situa în general în limitele caracteristice perioadei, cu maxime de 4 – 7 grade şi minime de la -3 la zero grade, uşor mai ridicate pe litoral. După această perioadă, vremea se va încălzi treptat, până în data de 14 decembrie, astfel încât valorile medii vor înregistra maxime de 10 – 14 grade şi minime de 4 – 8 grade. Intervalul de prognoză se va termina cu o masă de aer rece ce va determina o scădere sensibilă a valorilor termice faţă de intervalul anterior. În prima săptămână din interval probabilitatea apariţiei precipitaţiilor va fi scăzută. În a doua săptămână şansele de precipitaţii vor fi mai ridicate, însă acestea nu vor fi însemnate cantitativ.

 

În Muntenia, în primele trei zile de prognoză, regimul termic diurn va fi în general normal pentru această perioadă, cu maxime de 4 – 7 grade, în schimb cel nocturn va fi uşor mai coborât, cu minime de la -6 la -2 grade. Următoarele zile se vor afla sub influenţa unei mase de aer cald, ce va determina valori termice mai ridicate, în medie 8 – 10 grade ziua şi între -2 şi 2 grade, noaptea. Spre finalul intervalului se va resimţi o uşoară răcire, până la medii de 8 grade maxim şi zero grade minim. Precipitaţiile se vor semnala în mod cu totul izolat în prima săptămână, dar probabilitatea apariţiei acestora va fi din ce în ce mai ridicată ulterior, când se vor semnala temporar, pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ decât în intervalul anterior.

În Oltenia, intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic nocturn destul de scăzut, cu medii sub zero grade, până spre valori de -4 grade. Vor fi mici variaţii până în 10 decembrie, iar de la această dată se vor înregistra creşteri uşoare, până la medii de două grade în data de 14 decembrie, apoi vor marca din nou o scădere timidă. Valorile maxime vor fi normale în primele zile, în medie de 3 – 6 grade, apoi vor parcurge un proces de încălzire şi vor atinge 10 grade, în 7 şi 8 decembrie. Va urma o scădere treptată, spre medii de 5 – 6 grade, intercalată cu o scurtă perioadă cu vreme caldă în data de 13 decembrie. Precipitaţiile se vor semnala pe arii din ce în ce mai restrânse şi vor fi slabe cantitativ până în data de 6 decembrie. În intervalul 7 – 9 decembrie probabilitatea apariţiei acestora va fi extrem de redusă, dar în săptămâna a doua din interval vor creşte semnificativ şansele de precipitaţii.

La munte, vremea va fi rece în 4, 5 şi 6 decembrie, când valorile termice vor înregistra în medie maxime de la -8 la -6 grade, respectiv minime între -12 şi -10 grade. În intervalul 7 – 13 decembrie se estimează o încălzire treptată, astfel că maximele vor atinge medii de 0 – 2 grade şi minimele se vor situa între -6 şi -4 grade. Intervalul de prognoză se va termina cu un proces de răcire, ce va determina temperaturi de la -2 la zero grade, ziua, şi în medie -6 grade noaptea. Vor fi ninsori în cea mai mare parte a intervalului. În primele zile, 4 – 7 decembrie, acestea vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala cu caracter local, iar în perioada 7 – 9 decembrie aria acestora se va restrânge. Din 10 decembrie frecvenţa acestora va fi în creştere, se vor semnala pe spaţii mari şi posibil însemnate cantitativ.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img