duminică, 3 martie, 2024

PROTEST SPONTAN la Tarom. Pilotii s-au declarat “inapti pentru zbor”

Distribuie:

Publicat:

Mai multi piloti ai companiei TAROM, care opereaza pe aeronave de tip Airbus, s-au declarat inapti pentru zbor si refuza sa mai decoleze. Deja doua curse au fost anulate.

Pilotii TAROM de pe aeronavele Airbus au recurs la o actiune protest spontana duminica dimineata. Deja primele doua curse ale zilei nu s-au facut. Nu a fost anuntata greva, ca in 2005, ci pilotii se declara inapti de a conduce avioanele, scrie dcnews.ro. In conditiile in care TAROM functioneaza cu un numar fix de angajati, daca unul dintre acestia este bolnav, nu exista inlocuitor, iar avionul ramane la sol.

La aflarea deciziei luate de pilotii de Airbus, comandantul detatamentului Airbus din cadrul TAROM le-a trimis colegilor sai urmatorul mesaj:

“Stimati colegi, va scriu acest email la o ora destul de devreme din aceasta zi foarte interesanta. Am aflat de decizia unora dintre dvs. de a se declara inapti sa efectueze cursa planificata. Eu personal nu sunt de acord cu un asemenea gest de protest, fara o informare prealabila din partea sindicatelor. Doza de raspundere nu este caracteristica. Vrem sa facem greva, sa aratam starea de nemultumire, este un lucru acceptat de toata lumea. Insa unii sa se declare inapti, in timp ce altii intra in concediu medical, iar cei liberi nu mai raspund la telefon… . Nu este normal! Vor fi luati in vizor numai cei ce nu au venit la cursa, restul stau linistiti acasa”.

Cei care au recurs la protestul spontan se plang, printre altele, de faptul ca pilotii TAROM primesc un salariu fix, dupa care sunt platiti cu diurne pentru cursele externe, astfel ca toti iti doresc sa zboare in afara granitelor. Salariile pilotilor TAROM sunt cele mai mici din Europa, acettia castigand cu aproximativ 50% mai putin. Mai mult, in conditiile in care in ultima vreme a scazut numarul curselor externe, si veniturile pilotilor au avut de suferit: Airbus-urile au ajuns sa aiba mai putine curse externe decat Boeing-urile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img