Putini romani stiu asta! De ce preotii ortodocsi au voie sa se casatoreasca iar cei catolici, nu

0
52

Preotul romano-catolic Claudiu Dumea scrie in lucrarea „De ce nu se casatoresc preotii catolici” ca celibatul preotesc a devenit lege scrisa pentru prima oara la Conciliul din Elvira, in primul deceniu al secolului al IV – lea.

In canonul 33 al Conciliului din Elvira era specificat urmatorul lucru: „Suntem de acord cu interzicerea completa care e valabila pentru episcopi, preoti si diaconi, adica pentru toti clericii angajati in slujba altarului, ca trebuie sa se abtina de la sotiile lor si ca nu trebuie sa aduca pe lume copii; cine a facut lucrul acesta trebuie exclus de la starea clericala”.

In ciuda acestor fapte, Papa Francisc crede ca celibatul in randul preotilor catolici este o cutuma invechita si considera ca acest lucru nu face parte din doctrina Bisericii Catolice.

Ce spune Biserica Ortodoxa despre casatoria in cadrul preotilor?

In cazul Bisericii Ortodoxe, argumentele sunt diferit. Principalul argument este acela ca Sfintii Apostoli Petru si Filip au fost casatoriti si nu au practicat celibatul.

Cuvantul Evangheliei spune ca ceea ce a unit Dumnezeu , omul nu are voie sa desparta (“Ceea ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta” (Matei XIX, 6). In primele secole dupa Hristos, casatoria preotilor din biserici era permisa, insa trebuia sa se faca inainte de hirotonirea preotului, potrivit Shtiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.