sâmbătă, 4 mai, 2024

Rebelii houthi din Yemen au anuntat ca au inceput retragerea din trei porturi-cheie ale tarii

Distribuie:

Publicat:

Rebelii houthi din Yemen au anunțat sâmbătă că au început retragerea din trei porturi-cheie ale țării, in conformitate cu un acord semnat în decembrie la Stockholm, potrivit France 24, potrivit Mediafax.

Decizia rebelilor este un prim pas pentru dezamorsarea conflictului din Yemen, care a început acum patru ani, notează analiștii.

Retragerea este atent supravegheată de către Comitetul de coordonare a redesfășurării (RCC) al Națiunilor Unite, condus de danezul Michael Lollesgaard, în conformitate cu Acordul de la Stockholm. Acest document este considerat prima reușită importantă în procesul de pace din Yemen, țară măcinată de un conflict care a dus la moartea a zeci de mii de persoane și a adus milioane de cetățeni în pragul foametei.

Planul prevede că rebelii se vor retrage între 11 și 14 mai din porturile Saleef, Ras Isa și Hodeida, potrivit unui comunicat al RCC. În cadrul negocierilor de la Stockholm această retragere fusese programată pentru luna ianuarie, însă realizarea ei a fost întârziată de lipsa de încredere dintre cele două părți: rebelii houthi, sprijiniți de Iran și o coaliție, condusă de Arabia Saudită, care sprijină guvernul recunoscut la nivel internațional.

Misiunea ONU în Yemen va monitoriza retragerea rebelilor, potrivit unui comunicat al Națiunilor Unite, care precizează că acest prim pas trebuie urmat de „acțiuni asumate, transparente și susținute ale celor două părți pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin”.

Organizațiile umanitare au făcut în repetate rânduri apel la cele două părți să înceteze luptele în zona portului Hodeida, cel mai mare din țară, pentru ca acesta să poată fi utilizat pentru livrarea de ajutoare umanitare populației. Aproximativ zece milioane de persoane din Yemen depind de ajutorul umanitar oferit de Programul Alimentar Mondial, o agenție a ONU.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img