RECOMANDĂRI TRAFIC RUTIER
TRAFIC RUTIER DEVIAT SAU RESTRICŢIONAT, PARŢIAL, CA URMARE A LUCRĂRILOR LA INFRASTRUCTURA RUTIERĂ:
– Şos. Panduri – Str. Dr. Bagdasar;
– Drumul Taberei – Str. Braşov;
– Splaiul Unirii şi Splaiul Independenţei – mai multe puncte de lucru;
– Str. Doamna Ghica – Şos. Colentina – lucrări realizare pasaj rutier;
– Şos. Berceni – lucrări la noua staţie de metrou "Tudor Arghezi";
– Prelungirea Ghencea de la str. Braşov până la str. Râul Doamnei, lucrări de supralărgire a arterei.
– Bd. Iuliu Maniu – Bd. Vasile Milea – lucrări de modernizare a liniei de tramvai;
– Str. Preciziei, segmentul cuprins între depoul STB Militari şi imobilul cu nr.13B – lucrare de extindere a reţelei publice de apă potabilă;
– Şos. Gherghiţei, banda I, pe sensul de circulaţie dinspre A3 către Str. Fabrica de Gheaţă- lucrări de înlocuire a reţelei electrice.
Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să respecte semnificaţia indicatoarelor montate temporar în zonele menţionate.
ACCIDENTE RUTIERE
În ultimele 24 de ore, în capitală au fost înregistrate 5 accidente rutiere soldate cu 6 persoane rănite uşor.
SEMAFOARE DEFECTE:
– Str. Luică – Şos. Giurgiului;
RECOMANDĂRI
În condiţiile unui trafic aglomerat recomandăm conducătorilor auto:
– să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfaşurarea normală a traficului rutier;
– să păstreze liber centrul intersecţiei;
– să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
– să nu claxoneze inutil;
– să-şi asigure o bună vizibilitate prin curăţarea parbrizului şi folosirea sistemului de dezaburire;
– să circule cu prudenţă;
– să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere;
– să nu depăşească autovehicule oprite în coloană la semafor;
– să nu conducă dacă sunt obosiţi;
– să nu circule la culoarea roşu a semaforului electric;
– să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;
– să îşi păstreze calmul în trafic;
– să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.
Totodată, pietonilor le recomandăm următoarele:
– să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor "Trecere pentru pietoni", iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora;
– să evite să pună conducătorii de autovehicule în situaţia de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate;
– să aştepte sosirea autobuzului, troleibuzului sau a tramvaiului pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
– după coborârea din mijloacele de transport public să nu traverseze prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se poate face dupa plecarea lor din staţie prin locurile rezervate trecerii;
– să constituie pentru cei mici un exemplu pozitiv, respectând regulile de circulaţie.
RECOMANDĂRI PENTRU UN TRAFIC RUTIER SIGUR, ÎN CONDIŢII DE IARNĂ
Condiţiile meteo nefavorabile pot influenţa, negativ, desfăşurarea traficului rutier. Din această cauză, Brigada Rutieră a Capitalei recomandă conducătorilor auto:
– să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii, prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz;
– să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule şi să nu bruscheze comenzile maşinii;
– să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special, calea de rulare a tramvaielor;
– să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu patrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;
– conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).
– să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţiştilor rutieri.
Atenţie!
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante omologate.
Pe lângă sancţiunea amenzii va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.
Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderenţă corespunzătoare, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).
Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderenţă mai bună şi distanţe de frânare, mai scurte, pe suprafeţe alunecoase, înzăpezite sau îngheţate.
Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.
Conform Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, anvelopele de iarnă se individualizează prin prezenţa unuia dintre simbolurile "M+S", "M/S", "M-S" sau "M&S". Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă). Anvelopele "all seasons" (mixte) sunt conforme cu anvelope de iarnă doar dacă pe acestea se regăsesc simbolurile ("M+S", "M/S", "M-S" sau "M&S").
Recomandări pentru pietoni:
Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile. În condiţiile unui carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte considerabil.