Criptomonedele nu slăbesc din efectele sancțiunilor asupra Rusiei, se arată într-un raport al S&P Global. În opinia noastră, spune agenția de rating, criptomonedele sunt percepute din ce în ce mai mult ca având valoare de depozit în Rusia, care poate proteja împotriva devalorizării rublei.
Amploarea utilizării criptomonedelor nu este suficient de largă pentru a permite entităților ruse să evite în mod eficient izolarea financiară din cauza sancțiunilor.
"Ne așteptăm la o creștere a ritmului de reglementare a criptomonedelor", spune S&P.
Cererea de criptomonede din partea populației ruse a crescut, deoarece sancțiunile amenință să restricționeze sever accesul țării la sistemul financiar global.
S&P nu crede că utilizarea acestora a atins o scară care ar putea reduce consecințele severe probabile ale sancțiunilor asupra economiei ruse.
În opinia noastră, spune agenția, creșterea interesului pentru Bitcoin este atribuită în primul rând clienților care încearcă să protejeze economiile împotriva unei monede naționale mai slabe, împreună cu alte deprecieri ale activelor locale.
În circumstanțe extreme, cum ar fi război și sancțiuni severe, Bitcoin poate fi privit ca o modalitate de a proteja bogăția și de a limita accesul la monedele de rezervă.
Nu credem că criptomonedele sunt utilizate pe scară largă pentru a scăpa de sancțiunilor aplicate corporațiilor și anumitor cetățeni ruși.
"Platformele populare de criptomonede care schimbă monede fiduciare cu criptomonede urmează de obicei o anumită formă de reglementare și de identificare a clienților; tranzacțiile pot fi urmărite în special la capătul fiat. Ca atare, este puțin probabil ca criptomonedele să fie folosite la scară largă pentru a evita restricțiile asupra jurisdicțiilor sau a muta activele înghețate. Pe de altă parte, identificarea pe platformele și portofelele descentralizate este mai dificil de urmărit", arată S&P.
Criptomonedele erau deja populare în Rusia, unde sunt folosite de circa 12% din populație.