Situație critică pe piața grâului: Dacă războiul va continua va fi cumplit (Reuters)

0
42

Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna aceasta iar tendinţa ar urma să continue, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina şi Rusia, au declarat traderii pentru Reuters preluat de agerpres.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

"Săptămâna aceasta am văzut vânzările masive de exporturi UE, din România, Bulgaria, Franţa, Germania, Polonia şi alte ţări din blocul comunitar. Un final rapid al luptelor din Ucraina ar fi necesar pentru a permite revenirea la normal a livrărilor din Ucraina şi Rusia. Cum asta nu se întâmplă, se cumpără masiv pentru înlocuirea livrărilor", susţine un trader.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor, chiar dacă rămâne deschis Novorossiisk, cel mai mare port rusesc la Marea Neagră, explică traderii.

"Piaţa grâului din UE merge strună, cererea fiind extrem de ridicată pentru livrări, în special către importatorii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Marea Mediterană. Este dificil să faci o estimare completă dar cred că vorbim de sute de mii de tone vândute săptămâna aceasta", adaugă alt trader.

În Bulgaria, creşterea exporturilor de grâu provoacă îngrijorări că furnizorii locali rămân fără stocuri suficiente.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.