Respiratia care prelungeste viata

0
52

espiratia este sursa vietii pe pamant. Suntem in viata aici si acum cat timp respiram. Cand respiratia se opreste, dupa un anumit interval de timp, inceteaza si viata. Asadar, este foarte important sa respiram corect, pentru a avea control asupra sanatatii si calitatii vietii noastre. in timpul inspiratiei, in mod normal, un om obisnuit aspira aproximativ 500 cmc de aer, necesarul crescand in functie de efortul depus. Capacitatea pulmonara a fiecarui om difera in functie de constitutia sa si de antrenament.

Patologia respiratorie este pe primele locuri in practica medicinii de familie.  Statisticile afirma ca doar 5% dintre pacienti sunt constienti de suferinta respiratorie si, mai ales, de faptul ca ea este cauzata in cea mai mare parte de o respiratie incorecta sau deficitara.

Respiratia noastra are patru componente: Respiratia claviculara sau inalta, in care muschii ridicatori ai gatului activeaza si incarca energetic in mod preponderent partea superioara a plamanilor / Respiratia toracica (intercostala) sau medie, in care este activata si incarcata energetic in special partea centrala a plamanilor  /  Respiratia diafragmatica (abdominala) sau joasa, in care este activata si incarcata energetic preponderent partea inferioara a plamanilor, in timp ce partea medie si cea superioara a acestora raman mai putin active, ventilate. Este usor de identificat prin miscarile ritmice, ample ale zonei abdominale / Respiratia completa implica umplerea plamanilor si eliminarea aerului rezidual.

S-a observat ca femeile respira preponderent toracic si clavicular, iar barbatii – abdominal. Este important sa incepem prin a ne observa clipa de clipa modul propriu preponderent de a respira. De exemplu, o respiratie deficitara, superficiala abdominala, duce si la un „masaj“ deficitar al organelor interne abdominale, cauzand disfunctionalitati ale organelor din aceasta zona.

Pasul urmator este sa urmarim o eliminare cat mai buna a aerului rezidual din plamani, adica un expir cat mai prelungit si o umplere cat mai buna si completa a plamanilor, respectiv un inspir amplu. Acest proces il realizam aproape inconstient, prin oftaturile prelungi, atunci cand avem probleme, fiind metoda naturala, fireasca, de destresare a organismului. Corpul nostru stie ce este mai bun pentru el si este un lucru intelept sa-i ascultam mesajele.

Statistica recunoaste faptul ca speranta de viata depinde de respiratie. Se cunoaste faptul ca vietuitoarele care au o respiratie foarte rapida si sacadata (soarecii si iepurii) traiesc mult mai putin decat cele cu o respiratie lenta si relaxata (elefantii, de exemplu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.