Retragerea SUA din Afganistan lasa spatiu de manevra Iranului – Autoritatile de la Teheran negociaza cu talibanii

0
30

Iranul a purtat discuţii cu talibanii afgani, a anunţat miercuri un oficial iranian de rang înalt în domeniul securităţii, la câteva zile după ce Washingtonul a anunţat o viitoare retragere a trupelor americane din Afganistan, relatează AFP preluată de news.ro

”Guvernul afgan a fost ţinut la curent cu discuţiile purtate cu talibanii, iar acest proces va continua”, a declarat secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene Ali Shamkhani, citat de Tasnim, o agenţie de presă apropiată Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului.

Niciun detaliu nu a fost divulgat cu privire la locul în care au avut loc aceste discuţii.

Talibanii luptă împotriva autorităţilor de la Kabul de la intervenţia militară americană în Afganistan care i-a înlăturat de la putere, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Shamkhani a informat autorităţile afgane despre conţinutul discuţiilor, în cadrul unei vizite, miercuri, la Kabul, potrivit Tasnim şi altor agenţii de presă.

”Republica islamică a fost un pilon al stabilităţii în regiune, iar cooperarea între cele două ţări na ajuta cu siguranţă la soluţionarea problemelor de securitate” în Afganistan, a declarat oficialul iranian.

Un jurnalist de la Tasnim, Abas Aslani, a scris pe Twitter că este vorba despre prima confirmare a unor asemenea discuţii între Iran şi talibani.

SATISFACŢIE IRANIANĂ

Evocarea acestor negocieri are loc la o săptămână după ce un oficial american a anunţat decizia surprinzătoare a lui Donald trump de a retrage ”aproape jumătate” din cei 14.000 de militari americani prezenţi în Afganistan.

Preşedinţia afgană a minimalizat impactul acestei viitoare retrageri.

Iranul are o frontieră comună de peste 900 de kilometri cu Afganistanul, cu care a întreţinut întotdeauna relaţii complexe.

Teheranul şi-a susţinut mult timp coreligionarii şiiţi – minoritatea etnică hazara în Afganistan, violent persecutată în timpul regimului taliban (sunniţi), în anii '90.

Iranul a acţionat alături de ONU şi ţări occidentale cu scopul de a ajuta îndepărtarea talibanilor de la putere, după invazia condusă de Statele Unite în 2001.

Însă, în ultimii ani, anumite acuzaţii ale unor surse afgane şi occidentale au denunţat legături între Gardienii revoluţiei şi talibani cu scopul de a izgoni trupele americane din Afganistan.

În acest context, Iranul l-a primit luni pe ministrul pakistanez de Externe Shah Mehmood Qureshi, însă niciun detaliu nu a fost divulgat despre aceste discuţii.

Iranul a primit favorabil anunţul lui Donald Trump al unei retrageri militare americane din Siria, însă nu a comentat cu privire la retragerea parţială a contingentului din Afganistan.

Prezenţa unor trupe americane în Siria a fost ”greşită şi ilogică” încă de la început, a comentat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Bahram Ghassemi.

Talibanii şi-au multiplicat recent atacurile contra autorităţilor afgane. Ultimul, contra unui complex guvernamental, luni, la Kabul, s-a soldat cu 43 de morţi.

Este vorba despre atacul cel mai sângeros la Kabul, după ce un kamikaze s-a detonat luna trecută la o reuniune a unor prelaţi de rang înalt şi a omorât 55 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.