Românii sunt departe de era digitală: preferă banii cash, în dauna tranzacțiilor online

0
49

Cash-ul din economie a continuat ascensiunea şi a ajuns în luna februarie aproape de 100 mld. lei, un nou maxim istoric, după o creştere cu 9,3% faţă de valoarea din februarie 2021, după cum reiese din datele centralizate de Banca Naţională.

În termeni nominali, aproximativ 8,5 mld. lei au intrat în economie în ultimul an. Comparativ cu valoarea din decembrie 2021, în februarie 2022 numerarul a crescut cu 3,7 mld. lei, respectiv cu 3,9%, notează Ziarul Financiar.

Analiza nivelului numerarului în raport cu volumul depozitelor în lei ale populaţiei arată că numerarul în circulaţie reprezenta în februarie 2022 mai mult de jumătate, respectiv 60%. Dacă se iau în calcul atât depozitele populaţiei în lei, cât şi pe cele în euro, numerarul este de aproximativ trei ori mai mic, informează Mediafax.

Ponderea numerarului în PIB a urcat de la circa 4,5% în 2008 la aproximativ 8,5% din PIB în ultimii ani.

Ritmul anual de creştere a numerarului, de 9,3%, a fost în februarie peste rata inflaţiei, care a ajuns la 8,5%, după ce a închis anul 2021 la 8,2%, iar în 2020 a oscilat în jurul a 2-3%. Însă, în martie avansul inflaţiei anuale a ajuns la două cifre, urcând la 10,2%, semn că preţurile de consum încep să prindă viteză.

Datele pentru luna martie ar putea să indice o intensificare a creşterii numerarului, având în vedere că piaţa financiară din România a fost tensionată în martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.

Privind retrospectiv, la sfârşitul anului 2021 numerarul în circulaţie depăşea 96,1 mld. lei, un nivel apropiat de vârful din noiembrie, după o creştere cu 9% faţă de valoarea din decembrie 2020. În termeni nominali, circa 7,9 mld. lei au ajuns în economie în tot anul 2021.

În martie 2021, numerarul în circulaţie înregistrase o schimbare de trend, marcând prima scădere lunară după nouă luni consecutive de creşteri în care a depăşit maxime istorice după maxime istorice, coborând până la aproape 90,5 mld. lei. Însă, în luna aprilie 2021 numerarul a revenit pe creştere, pentru ca apoi în luna mai să facă un mic pas în spate şi în iunie să crească din nou. Iulie şi august au fost luni de creştere a numerarului, septembrie a adus o mică scădere lunară, iar în octombrie şi noiembrie numerarul a crescut din nou, pentru ca în decembrie 2021 să facă iar un mic pas în spate.

Preferinţa pentru lichiditate este, în general, specifică perioadelor de criză.

Criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, care a răspândit panică şi turbulenţe la nivel internaţional, în special începând din martie 2020, a generat tensiuni şi în domeniul monetar, bancar şi financiar, cu retrageri mari de numerar de la bănci, salturi ale dobânzilor sau instabilitate a cursurilor de schimb.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.