Rusia a livrat pe calea aerului zece vehicule blindate Serbiei – RIA Novosti

0
30

Zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state, a anunțat Ministerul Apărării de la Belgrad, potrivit agenției ruse oficiale de presă RIA Novosti preluată de mediafax.

"Zece transportoare blindate BRDM-2, împreună cu piese de schimb, au sosit în Serbia. În cursul livrării lor de către transportatorul aerian rus nu s-au ivit obstacole, echipamentele fiind livrate în siguranţă şi în condiţii de securitate, în conformitate cu normele internaţionale", menţionează Ministerul sârb al Apărării.

Autoritățile sârbe au mai menționat că înțelegerea tehnico-militară între Belgrad și Moscova se realizează în termenul stabilit.

Anterior, conform ediţiei din Republica Moldova a agenţiei de presă Sputnik, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenția privind navigația pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate provenind din Rusia. Potrivit surselor citate, ar fi fost oprite aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de transportoare blindate BRDM-2.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri precizări referitoare la acuzațiile Serbiei, afirmând că România nu ar fi putut emite o licenţă de tranzit pentru produse militare de provenienţă rusească din cauza sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană.

La scurt timp, Ministerul rus al Apărării a negat că România ar fi oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate "minciuni" şi că transportul a ajuns în Serbia.

"Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute", se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis vineri seară.

Serbia a primit gratuit de la Rusia 30 de tancuri T-72 şi 30 de de vehicule blindate BRDM-2, dar și mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părți poartă discuții pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene Buk-M1, Buk-M1 și Tunguska, informează agenția de știri Tass.

Autoritățile de la Belgrad și-au manifestat interesul și pentru achiziționarea de elicoptere de atac Mi-35 și elicoptere de transport Mi-17.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.