SAMBATA MARE: Ultima zi din Postul Pastilor. Vezi ce e bine sa faci inainte de Invierea Domnului

0
100
Sambata Mare este ultima zi din Postul Pastilor si ziua in care asteptam Invierea lui Iisus.
Inaintea importantului eveniment, in casele credinciosilor mai au loc numeroase pregatiri gospodaresti. Traditia spune ca aceasta este ziua in care se sacrifica mielul si se gatesc bucatele traditionale. Este o zi in care nu se doarme, ci se pun la punct ultimele amanunte ale curateniei generale si se fac ultimele retusuri la hainele care urmeaza sa fie purtate in ziua de Paste.
Ultima zi din Postul Pastilor este ziua in care crestinii praznuiesc ingroparea trupului lui Iisus Hristos si pogorarea Sa la iad, prin care neamul omenesc este chemat din stricaciune si chemat la viata vesnica. Ziua de sambata este o zi de asteptare a glorioasei Invieri a Domnului.
Vezi si: Preotul facator de minuni de la Silistea-Gumesti vorbeste despre Apocalipsa! Cand va veni sfarsitul lumii
Totodata, Sambata Mare ramane pentru multe gospodine ziua in care pregatesc majoritatea mancarurilor, desavarsesc curatenia in case si au grija ca toti din familie sa poata imbraca hainele potrivite la slujba de Inviere si in ziua de Paste.
In trecut se obisnuia ca mielul pascal sa fie sacrificat in Sambata Mare, iar mancarurile traditionale erau preparate tot in aceasta zi: drobul (“gusita”), ciorba si friptura de miel.
O preocupare majora a zilei din Sambata Mare este primenirea hainelor pentru sarbatori. Traditia spune ca este bine ca la slujba de Inviere, oamenii sa poarte haine noi: femeile trebuie sa poarte camasi noi, cusute intr-un model special pentru aceasta ocazie, iar barbatii ar trebui sa poarte cel putin o palarie noua.
Inaintea slujbei de Inviere, femeile pregatesc un cos cu mancare, pe care urmeaza sa il duca la biserica pentru a fi sfintit. In cos se aseaza un prosop curat, o lumanare alba, oua rosii, cozonac, pasca, drob, zahar, faina, ulei, cativa catei de usturoi si o ramura de busuioc, toate acestea acoperite cu cel mai frumos prosop pe care il au, in semn de pretuire a sarbatorii si de mandrie personala.
In noaptea de Sambata Mare nu se doarme. Se spune ca in aceasta noapte, cerurile sunt deschise si Domnul vede inauntrul fiintelor, asa ca dorintele fiecaruia sunt mai usor de indeplinit. Cel mai bun moment pentru formularea nazuintelor este cand bat clopotele de Inviere, acestea se vor implini si rezultatul lor va dura tot anul.