Sanatatea porneste de la somn – Cum te afecteaza ora la care te culci

0
58

Cele trei ingrediente magice ale unui stil de viata sanatos sunt o alimentatie echilibrata, miscarea zilnica si un somn suficient si odihnitor. Ce descoperim, insa, din ce in ce mai des este ca aceste trei elemente sunt atat de interdependente, incat lipsa unuia le afecteaza si pe celelalte.

Cei care adorm devreme mananca mai sanatos

Un studiu recent condus de publicatia The Huffington Post a demonstrat ca persoanele care adorm in fiecare seara inainte de ora 11 mananca alimente mai sanatoase, mai nutritive, in special fructe si legume proaspete. In schimb, cei care adorm intre 11 seara si 3 dimineata consuma mai multa cofeina si mai mult alcool, mananca mai multe dulciuri si carbohidrati. Asadar, ora de somn influenteaza nu doar cat de obositi suntem a doua zi, ci si… cate kilograme avem, scrie doc.ro.

Dr. Kirstin Aschbacher, unul dintre coordonatorii studiului, spune ca „daca adormi mai devreme timp de un an, ai putea sa slabesti chiar si 3 kilograme fara sa faci nicio alta schimbare pe alte planuri.”

Aceleasi rezultate au fost obtinute si de un alt studiu, publicat anul trecut in American Journal of Clinical Nutrition, care insa a urmarit cat de mult dorm subiectii. Concluzia a fost ca o cantitate suficienta de somn asigura un regim alimentar mai echilibrat si ca lipsa somnului creeaza o predispozitie fata de consumul mare de grasimi saturate.

Ce se intampla in organismul nostru cand nu dormim suficient

In timpul somnului, organismul nostru regleaza toate procesele, completeaza stocurile de energie, se reface si se concentreaza pe anumite functii de aparare, reconstructie si dezvoltare, cum este sistemul imunitar. De aceea, odihna este un element esential in tratarea oricarei afectiuni, de la simpla raceala pana la boli mai grave. Chiar daca nu suntem bolnavi, organismul nostru are nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte pentru a se „ocupa” suficient de mult de aceste procese de refacere dupa activitatile si stresul zilnic.

In plus, orele de somn pierdute se acumuleaza, multi pacienti ajungand la medic cu stari neplacute cauzate de oboseala cronica, o afectiune a lumii moderne. Iar rezistenta la oboseala scade odata cu inaintarea in varsta, cand o noapte pierduta se recupereaza mult mai greu decat in adolescenta.

Pe plan alimentar, lipsa de energie care ar fi trebuit sa fie acumulata in timpul somnului, se inlocuieste din alte surse, poate cea mai importanta fiind carbohidratii. De aceea, atunci cand suntem obositi, simtim nevoia sa mancam „junk food”: prajeli, grasimi, dulciuri in exces. Somnul insuficient modifica si secretiile de hormoni din organism, cum sunt leptina si grelina, care pot provoca senzatia de foame.

Asadar, lipsa somnului ne face nu doar mai irascibili, mai putin rezistenti la stres si mai lipsiti de energie, ci ne afecteaza si obiceiurile alimentare si poate favoriza ingrasarea.

Cum sa te obisnuiesti sa adormi mai devreme

Evita consumul de substante care iti stimuleaza creierul – in a doua parte a zilei, stai departe de cofeina, nicotina, alcool si chiar si de ciocolata neagra. Acestea actioneaza precum un stimulent pentru creier, asa ca nu e de mirare ca nu te vor lasa sa adormi.

Stabileste-ti o ora fixa de culcare si nu te abate de la ea – de pilda, daca te trezesti la 6 dimineata, e obligatoriu sa intri in dormitor la 10 seara, indiferent de situatie. Odata ce iti stabilesti un orar de somn cu ore fixe, iti va fi mai usor sa adormi devreme.

Asigura-ti temperatura optima in dormitor – caldura in exces te poate impiedica sa adormi. Specialistii sustin ca temperatura optima pe timpul somnului este de 16-18 grade Celsius. Poate parea o temperatura scazuta, insa daca te imbraci corespunzator si te invelesti, nu vei avea probleme.

Citeste – fa-ti un obicei din a citi seara, inainte de culcare. In primul rand, cititul te va deconecta si te va ajuta sa te relaxezi, iar in al doilea rand, iti va obosi ochii si va favoriza instalarea somnului.

sursa: exquils.ro