miercuri, 28 februarie, 2024

Saptamana Prevenirii Criminalitatii 2014-VASLUI-FOTO

Distribuie:

Publicat:

La data de 30.09.2014,  la Liceul “ Stefan Procopiu” Vaslui a avut loc o intalnire cu elevii claselor a IX-a  C si D organizata de Tribunalul Vaslui in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui – Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii,  cu ocazia derularii celei de- a noua editii a Campaniei Nationale intitulate ”Saptamana Prevenirii  Criminalitatii 2014”.

       Marti,30 septembrie, la Liceul “ Stefan Procopiu” Vaslui a avut loc o intalnire cu elevii claselor a IX-a  C si D organizata de Tribunalul Vaslui in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui – Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii,  cu ocazia derularii celei de- a noua editii a Campaniei Nationale intitulate ”Saptamana Prevenirii  Criminalitatii 2014”.

In cadrul intalnirii, d-na judecator Sirghi Diana-Elena presedintele Tribunalului Vaslui si d-nul comisar sef Macovei Ioan-din cadrul IPJ Vaslui, au prezentat elevilor urmatoarele: notiuni legate de raspunderea penala si contraventionala a minorilor; regimul sanctionator potrivit noului Cod Penal; cauzele si conditiile favorizatoare comiterii de infractiuni de catre minori; modalitati concrete de prevenire a delincventei juvenile si a victimizarii acestora, prin expunerea unor filme cu caracter educativ-preventiv, urmate de dezbateri si recomandari astfel incat acestia sa nu devina autori sau victime. In  cadrul intalnirii s-au prezentat si cazuri penale concrete (cu protejarea datelor cu caracter personal) in care au fost implicati minori.

        De asemenea, elevilor li s-au oferit informatii generale despre  oportunitatile de cariera in Ministerul Justitiei;  prezentarea profesiei de judecator – accedere in profesie, cerinte, raspunderi si incompatibilitati; legislatia in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului – formele de abuz, responsabilizarea persoanelor cu atributii in domeniul protectiei copilului; sesizarea organelor competente si masurile de protectie speciala care pot fi dispuse fata de minori.

        Pentru prevenirea victimizarii minorilor,  le recomandam acestora  sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

 •  Nu adresati cuvinte jignitoare! acestea sunt cauze ce duc la declansarea unor conflicte si pot genera violenta!
 • Nu va faceti singur dreptate, lovind adversarul! Aceste gesturi pot avea uneori consecinte grave!
 • Evitati persoanele mai irascibile, puse pe harta! Evitati orice conflict cu acestea, nu  le jigniti si nu le incurajati!
 • Nu dati curs provocarilor venite de la persoane aflate in stare de ebrietate, care se leaga de dvs. luati-va masuri de precautie, mai ales la ore tarzii, pe strazi necirculate sau cand treceti prin locuri intunecate!
 • Nu va deplasati la ore tarzii prin locuri retrase sau intunecoase!
 • Nu purtati in mod ostentativ asupra dumneavoastra obiecte de valoare, sume mari de bani, sau bijuterii!
 • Nu acceptati compania unor persoane pe care nu le cunoasteti si refuzati sa le insotiti la petreceri, discoteci, baruri, etc.!
 • Nu va laudati fata de necunoscuti cu bunurile de valoare pe care le detineti asupra dumneavoastra!
 • Refuzati invitatiile facute de diferite persoane, de a le urma in locuri retrase, pentru a va oferi un „chilipir”, in ciuda tentatiei pretului avantajos!
 • Evitati, pe cat posibil contactele cu persoane necunoscute, cu manifestari violente, care pot avea reactii neprevazute!
 • Nu consumati bauturi alcoolice, este calea cea mai sigura de a deveni o victima!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img