Scaiul vanat, planta de leac pentru tusea convulsiva, bronsita, traheita, eczema, artrita, retentie urinara

0
191

Scaiul vanat, denumit in popor si spin vanat este o planta care creste prin fanete, pasuni, locuri nisipoase, pe marginea drumurilor si a semanaturilor. In scopuri medicinale se intrebuinteaza partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi – iulie-august.

Acesta se foloseste ca tratament naturist impotriva afectiunilor aparatului respirator. Deoarece are proprietati antitusive este recomandat in cazul bronsitei, tusei convulsive, infectiilor respiratorii, traheite.

Ceaiul de scai vanat calmeaza tusea si grabeste expectorarea
Pentru bronsita si tuse se recomanda consumul a cate 4 lingurite din decoct (o lingurita planta maruntita la o cana cu apa). Pentru tusea iritativa puteti pune la macerat cateva linguri de scai vanat uscat timp de doua ore.

Decoctul poate fi utilizat pentru a calma durerile de dinti si in cazul paradentozei, dar este util si in combaterea artritei si a infectiilor de pe pielea capului. Actiunea sa diuretica este de folos daca aveti probleme cu retentiile urinare, iar in trecut cu infuzie se spalau bubele dulci.

Pentru zilele in care raceala nu va permite sa iesiti din casa folositi doar doua sau trei fire de scai vanat, doua nuci si cateva frunze de ceapa (toate ingredientele trebuie sa fie uscate!) si le fierbeti pentru cateva minute. Incercati sa consumati ceaiul cat se poate de cald!