Cand vine vorba de viata sexuala este mai greu sa-ti dai seama ce inseamna sa fii implinit, de unde probabil si interesul care exista adesea pentru ceea ce fac altii in dormitor, in cautarea unor termeni de comparatie. Sexologii au identificat insa o serie de indicii care arata ca o relatie sexuala este sanatoasa, ceea ce adesea echivaleaza si cu o relatie de cuplu buna.
Terapeutul sexual Aline Zoldbrod a enumerat pentru publicatia Woman’s Health acele elemente care fac o relatie sexuala sa fie implinita. Aceasta spune ca inainte de toate este important sa avem o imaginea cat mai realista a ceea ce implica ideea de viata sexuala sanatoasa, pentru ca asta nu inseamna ca sexul trebuie sa fie intotdeauna pasional si intens, ci ca intensitatea fluctueaza, la fel si frecventa momentelor intime. “Nu exista o reteta exacta, dar cel mai important este ca partenerii sa fie sinceri unul cu celalalt si sa impartaseasca ceea ce simt, sa vorbeasca despre temerile si dorintele lor“, mai spune specialistul, potrivit adevarul.ro.
1. Ai o parere buna despre cum arati
Un studiu realizat de Universitatea din Texas, SUA, la care au participat femei cu varsta intre 18 si 49 de ani, indica faptul ca reprezentantele sexului frumos care s-au aratat cel mai multumite de aspectul lor fizic s-au declarat si cele mai satisfacute din punct de vedere sexual. Motivul este mai mult decat evident, subliniaza sexologul Aline Zoldbrod. Atunci cand nu poti sa te gandesti decat la cat de mari ai coapsele sau la cat de dizgratioasa este burta pe care o ai, sexul devine o povara, un motiv de stres.
2. Nu ti-e teama sau jena sa spui ce-ti doresti in pat
Sexul de calitatea se bazeaza pe descoperirea si exprimarea acelor lucruri care iti produc placere, explica sexologul. Nu este suficient sa afli ce te excita, pentru ca omul de langa tine nu-ti citeste gandurile. „Daca iti este greu sa-i spui fata in fata ce ai dori, atunci scrie un sms sau un e-mail in care sa-i marturisesti toate aceste lucruri. Ai putea avea surpriza ca fanteziile tale sa se regaseasca in dorintele partenerului“, spune Aline Zoldbrod. Nu in ultimul rand, o viata sexuala implinita inseamna, evident, sa iti placa sa faci sex cu partenerul tau. „Chiar daca nu intotdeauna o femeie are orgasm, faptul ca exista conectarea emotionala, ca se simte apropiata de partener si dupa terminarea partidei de sex, faptul ca simte ca exista implicare din partea lui, conteaza uneori mai mult decat sa atinga climaxul“, subliniaza sexologul.
3. Uneori programezi partidele de sex
Cei mai multi oameni simt ca sexul ar trebui sa fie spontan, sa se intample numai daca dorinta sexuala ii inunda dintr-o data. Numai ca acest lucru nu are cum sa se intample de fiecare data, mai ales intr-o relatie de durata, in care apar responsabilitati, copii, rutina, stres si multa oboseala. „Daca nu cumva ai parte de o viata fara griji, fara copii, programarea partidelor de sex este o idee extrem de eficienta. Poate ca nu este prea romantica, dar pofta de sex vine pe masura ce faci sex, altfel cuplul se instraineaza. Faceti ceva relaxant impreuna, fara sa fiti impreuna cu copiii. Destinderea va aduce dupa sine si dorinta sexuala“, recomanda sexologul.
4. Nu te ingrijoreaza frecventa partidelor de sex
Este important sa facem sex in mod regulat, dar nu este sanatos sa ne framantam pentru ca am facut sex doar o data pe saptamana sau o data pe luna. Un studiu publicat in Journal of Economic Behavior & Organization a aratat ca atunci cand unor cupluri li s-a spus sa dubleze numarul de acte sexuale pe care le intretineau intr-o anumita perioada, acest lucru nu a dus la cresterea starii lor de fericire, comparativ cu subiectii care au fost lasati sa faca sex in ritmul propriu. Sexologul american Aline Zoldbrod considera ca trebuie sa cautam sau sa conturam chiar noi acele imprejurari care invita la a face sex mai des, fara sa ne gandim obsesiv ca facem sex prea rar.
5. Nu faci sex din mila prea des
Zoldbrod explica sexul din mila ca acele momente in care decidem sa facem sex doar pentru ca asta vrea partenerul. Sexologul este de parere ca sexul din mila functioneaza si salveaza relatia in anumite momente, dar nu si atunci cand acesta devine regula, pentru ca atunci sexul ajunge sa fie perceput ca o povara. „Este firesc sa refuzi o partida de sex atunci cand nu simti ca poti sa te bucuri de moment, dar intr-un mod cat mai diplomat. Însa, atunci cand spui nu, ai grija ca data viitoare sa fii tu cel care initiaza sexul“, puncteaza terapeutul sexual.
6. Stii cand este nevoie de o schimbare
Atunci cand viata sexuala a intrat in rutina, nu va culcati pe-o ureche. Cele mai multe cupluri se multumesc sa constante ca interesul sexual fata de partener se diminueaza, dar nu fac ceva pentru a rezolva situatia, spune sexologul. „Normal, revigorarea vietii sexuale necesita depunerea unui oarecare efort, fie ca este vorba despre incercarea unor pozitii sexuale noi, de schimbarea locului in care faceti sex, pentru ca nu se reduc la patul din dormitor, sau de condimentarea partidelor de sex cu un limbaj mai deocheat“, puncteaza aceasta.