sâmbătă, 4 mai, 2024

Schimbare importantă la facturile la energie electrică și gaze. Ce urmează să primești acasă, din toamnă

Distribuie:

Publicat:

Câți dintre voi vă uitați doar la suma totală de plată atunci când primiți facturi la gaze și curent?! Cu sigurană foarte mulți. Puțini sunt cei care citesc cu adevărat toate detaliile de pe factură atunci când o primesc. Iată ce urmează se se schimbe din toamnă în privința acesteia. 

În fiecare lună primim facturi de la gaze și curent, însă de cele mai multe ori și majoritatea dintre noi ne uităm doar la suma pe care o avem de plată fără a mai citi și celelalte detalii scrise.

Ei bine, începând din toamnă, românii urmează să primească un nou tip de facturi la gaze și energie electrică, iar acestea vor fi mult mai ușor de înțeles de către consumatori.

Schimbare mare din toamnă la facturile la energie electrică și gaze. Cum vor arăta acestea

În prezent, facturile la energie electrică conțin mai multe componente. Există Taxa pe Valoare Adăugată, accize, certificate verzi, distribuția în rețea și distribuția de cogenerare, însă toate aceste informații nu sunt înțelese de toți românii.

Autoritățile au decis să voteze pentru un amendament prin care facturile urmează să fie schimbate. Ele vor avea informații mult mai clare și toți consumatorii vor avea posibilitatea să le citească și să le înțeleagă.

"Ce se doreşte a se evidenţia? Cât din preţ este de fapt şi de drept valoarea reală a energiei pe piața en gros. Ce trebuie să înțeleagă consumatorul? Cât plătește. Toate aceste detalii trebuie clarificate", a declarat Dana Daraban, reprezentant furnizori.

ANRE ȘI ANPC vor stabili cum vor arăta noile facturi

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sunt cele două instituții care urmează să stabilească cum va arăta noul format al facturilor.

"Considerăm că nu trebuie să ai studii universitare pentru a-ți putea citi factura. Este normal ca aceasta să se adreseze consumatorului mediu, iar acesta neavând studiile de specialitate va înțelege foarte greu ce înseamnă curent activ sau reactiv", a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC

Chiar și acesta a precizat că nu citește singur singur facturile, ci soția lui se ocupă de acest lucru în fiecare lună, potrivit observatornews.ro.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img