marți, 30 aprilie, 2024

Schimbari majore de la 1 ianuarie pentru toti romanii. Daca folosesti cardul bancar, trebuie sa afli noutatile

Distribuie:

Publicat:

Schimbari importante vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2017, dupa ce in Monitorul oficial din data de 14 noiembrie 2016, a fost publicata legea prin care toti comerciantii cu afaceri anuale de minim 10.000 euro vor fi obligati sa accepte plata cu cardul

Incepand cu 01 ianuarie 2017, persoanele juridice ce efectueaza activitati de comert cu amanuntul care au inregistrat o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 euro, au obligatia sa accepte incasari cu cardurile de debit sau de credit.

Totodata, operatorii economici pot sa acorde “avansuri in numerar”, in suma de pana la 200 lei, daca semneaza acorduri de acest fel cu institutii financiare. Magazinele pot solicita un comision din valoarea avansului acordat, ce nu poate depasi procentul de 1%.

Din punctul de vedere al numerarului din casierie, daca disponibilul nu este suficient pentru a acoperi solicitarea clientului, acesta va primi doar suma disponibila.

Bancile acceptante de carduri au obligatia de a instala terminalele de plata in maxim 30 de zile de la data solicitarii. Terminalele vor fi instalate in locurile indicate de operatorii economici, conform contractelor incheiate cu institutiile financiare.

Operatorii ce acorda avansuri vor afisa vizibil semnul de acordare a acestui avans, respectiv comisionul solicitat.

Neimplementarea sistemului de incasare prin card de catre operatorii care au aceasta obligatie reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Refuzul bancilor de a amplasa terminalele privind incasarea cu cardul este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Finantelor Publice dupa consultarea BNR, va emite normele de aplicare, spune consultantul fiscal Adrian Benta de la Benta Consult.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img