Secretarul general al ONU, Antonio Guterres deplange atacurile impotriva navelor civile in Golf

0
45

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat joi atacurile comise împotriva unor nave civile în Golf, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind cooperarea dintre Naţiunile Unite şi Liga Arabă, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

'Condamn orice atac asupra navelor civile', a declarat secretarul general al ONU, care a cerut 'stabilirea faptelor' şi a 'responsabilităţilor', subliniind că lumea nu-şi poate permite un conflict major în Golf.

Luând cuvântul după Antonio Guterres, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a denunţat o 'evoluţie periculoasă' în Orientul Mijlociu.

'Ţintirea petrolierelor şi atacurile în centrul Arabiei Saudite cu rachete, aşa cum am văzut în urmă cu două zile, reprezintă o evoluţie periculoasă. Aceasta trebuie să determine Consiliul de Securitate să acţioneze împotriva celor care sunt responsabili pentru a menţine securitatea şi stabilitatea în regiune', a îndemnat el.

Secretarul general al Ligii Arabe a spus, fără a le numi, că 'unele părţi din regiune încearcă să aprindă focul' şi 'trebuie să fim conştienţi de aceasta'.

La Washington, preşedintele american Donald Trump a fost informat în legătură cu atacurile care au vizat joi dimineaţă două petroliere în Marea Oman şi guvernul său 'evaluează situaţia', a indicat Casa Albă.

'Preşedintele a fost informat despre atacul asupra navelor în Golful Oman. Guvernul american acordă ajutor şi continuă să evalueze situaţia', a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a executivului SUA, într-un scurt comunicat.

Două petroliere – unul norvegian, altul japonez – au fost vizate joi de un atac de origine necunoscută în Marea Oman, o regiunea aflată deja sub tensiune din cauza crizei între SUA şi Iran.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul. Iranul a dezminţit orice implicare. Într-un raport preliminar de anchetă, EAU a apreciat că în spatele acestor atacuri s-ar afla un 'actor stat', dar fără a-l identifica în acest stadiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.