duminică, 3 martie, 2024

Sentinta unica in Romania: tanar condamnat la inchisoare cu executare pentru ca a omorat un caine

Distribuie:

Publicat:

Pe rolul Curtii de Apel Constanta se judeca, in apel, dosarul primului roman condamnat de o instanta la inchisoare cu executare pentru ca a omorat un caine. Memet Ali Gener a primit, in prima instanta, o sentinta de 6 luni cu executare.
In iunie 2014, Memet Ali Gener, un tulcean de 23 de ani la acea vreme, „a lovit cu o sabie artizanala cainele de talie mica ce apartinea unchiului sau, animalul aflandu-se legat cu lant si zgarda, lovituri care au provocat leziuni incompatibile cu viata, ulterior fiind necesara eutanasierea“, se arata in rechizitoriul intocmit de procurori. Mai mult, din dosarul cauzei, rezulta ca animalul era tinut intr-un padoc.

Conform certificatului sanitar-veterinar, cainele prezenta, printre altele, fractura deschisa epifaza proximala radio-ulnara dreapta, plaga taiata de 2 centimetri la nivelul buzelor si fractura de mandibula, plaga taiata la nivelul urechii drepte de 3 centimetri, plaga taiata profunda, de 4,5 centimetri, la baza cozii, plaga taiata in zona temporala stanga de 6 centimetri. Diagnosticul pus de medicul veterinar a fost de politraumatism incompatibil cu viata, ceea ce a dus la eutanasierea lui. Procurorul care a investigat cazul a incadrat initial fapta la infractiunea de „ranirea sau schingiuirea animalelor“, conform articolului 25, alineatul 1, litera e din legea 205/2004. Dupa 3 luni s-a schimbat incadrarea faptelor in „uciderea animalelor cu intentie, fara drept“ (litera a din acelasi articol de lege), pentru ca, in final, Memet Ali Gener sa fie trimis in judecata in anul 2016 pentru incadrarea initiala, „ranirea sau schingiuirea animalelor“.

Se va face dreptate? Stapanul unui caine de lupta a ajuns in fata politistilor. Patrupedul a sfartecat un maidanez

„Gata, l-am aranjat“

Conform unui martor mentionat in rechizitoriul procurorilor, Memet Ali Gener ar fi spus, imediat dupa ce a lovit cainele: „Gata, l-am aranjat“. In fata anchetatorilor inculpatului a declarat ca in dimineata zilei de 1 iunie 2014 venea impreuna cu concubina sa de la o nunta, iar in curtea imobilului unde locuiesc 3 familii (tanarul, unchiul si o alta familie) cainele s-a repezit la ea (nu ar fi fost legat, sustine tanarul). In acel moment el a intervenit, a fost muscat, apoi a folosit, pentru a se apara, un cutit utilizat la taiatul crengilor care era intr-un atelier in acea curte.

Procurorul de caz a observat neconcordante in declaratiile celor doi, iar unele fapte descrise nu erau sustinute cu probe – politistii care au ajuns primii la fata locului au gasit cainele intr-o balta de sange, legat, intr-un padoc.

„Fapta inculpatului, constand in lovirea cainelui cu un cutit artizanal, provocandu-i leziuni incompatibile cu viata – intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere a animalelor, cu intentie, fara drept“, se arata in sentinta judecatorului de la Judecatoria Tulcea.

De altfel, instanta a explicat in motivare ca inculpatul s-a manifestat cu cruzime asupra cainelui, care nu reprezenta nicio amenintare, lovindu-l in mod repetat cu un cutit, in scopul vadit de a-l ucide. „Instanta a perceput faptul ca inculpatul nu are nicio urma de regret in privinta infractiunii savarsite. Conduita inculpatului este revoltatoare si impune o pedeapsa exemplara“. Decizia definitiva in acest caz apartine magistratilor Curtii de Apel Constanta. In fata acestora, Memet Ali Gener si-a recunoscut fapta dar a sustinut ca pedeapsa cu executare nu se impune.

Sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img