Sute de ieseni frecventeaza aceste magazine • Multi dintre ei cumpara si haine pentru copii • Putini cunosc insa riscurile la care se supun • Medicii avertizeaza ca pot avea repercusiuni grave asupra sanatatii • Situatia economica si indiferenta ii conving ca fac cele mai avantajoase cumparaturi • Produsele din magazinele second hand sunt purtatoare de paduchi, raie si boli grave de piele
In Iasi, comertul cu haine second hand a luat amploare in ultimii ani, mai mult ca niciodata. Hainele prezentate ca noi din vitrinele magazinelor de specialitate se cumpara mai ceva ca painea calda. Sute de ieseni frecventeaza astfel de magazine zilnic, unii chiar formand cozi interminabile pentru a fi siguri ca luni, la prima ora a diminetii, vor primi cele mai bune oferte. Situatia economica a Romaniei, deloc favorabila, nu da romanului posibilitatea de a-si achizitiona imbracaminte la prima purtare.
Clasa sociala medie, economa de nevoie, constienta sau nu, din dorinta de a cumpara ieftin si bun, se supune la riscuri majore. Printre comerciantii informati si corecti s-au strecurat si indivizi care fac comert cu orice pret, in pofida reglementarilor legale in vigoare. Acestia din urma nu depun efortul pentru dezinfectarea si curatarea produselor puse pe raft pentru vanzare. Ceea ce nu stiu insa cumparatorii este faptul ca in cazul in care produsele nu au fost curatate corespunzator, exista riscul de a contacta diverse infectii, cum ar fi micozele sau chiar infectiile parazitare (scabia- raia sau pediculoza- paduchii).
"Prefer sa dau zece lei"
Nu doar situatia economica reprezinta un factor important in achizitionarea produselor second- hand, ci si calitatea lor. Aduse din strainatate, obiectele vestimentare neintalnite frecvent in magazinele din Iasi fac cu ochiul clientilor, ferm convinsi ca strainii lucreaza mai mult calitativ decat cantitativ.
Un alt considerent in achizitionarea produselor de mana a doua este diferenta de pret. In magazinele second hand, o geaca de piele poate costa de la zece la 70 de lei, pe cand intr-un magazin, daca ar fi achizitioata noua, va depasi lejer pretul de 200 de lei. Sunt insa si clienti care, neinteresati de igiena intima, cumpara din aceste magazine chiar si lenjerie intima si papuci, doua obiecte perfecte pentru transmiterea parazitilor. Nici macar o posibila boala nu i-ar putea opri sa faca alegerea de a purta hainele reduse ca pret si purtate de poate zeci de oameni inainte.
"Cumpar haine second hand de cand ma stiu. Imi place ca aici gasesc haine pe care nu le vezi in mall-urile din Iasi sau in centrele comerciale. Pretul este accesibil si calitatea produselor este foarte buna. Decat sa merg in Egros sa-mi cumpar o pereche de pantaloni la 80 de lei si aia probati de zeci de ori, prefer sa dau zece lei la second hand, ii spal bine si ii port fara nicio problema. Am auzit de posibile boli de piele transmisibile, dar credeti-ma, in magazinele mari e la fel. Cati nu probeaza hainele in mall-uri? Va spun eu, zeci de oameni. Asa, aici, exista posibilitatea sa-i fi purtat doar un singur om. Strainii oricum nu poarta mult timp hainele inainte de a le arunca sau dona", spune Maria Enache, o femeie in varsta de 50 de ani, clienta fidela a second hand-urilor din Iasi. Aceasta afirma ca stie programul tuturor magazinelor de specialitate, ofertele si zilele in care aduc marfa noua. A achizitionat recent haine si pentru nepotica sa, in varsta de numai cinci ani.